Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israels smarteste student er araber

Arabiske elever ved Mar Elias (Foto: Skjermdump fra www.pilgrimsofibillin.org)
Arabiske elever ved Mar Elias (Foto: Skjermdump fra www.pilgrimsofibillin.org)
Den 19 år gamle studenten Mohammed Zeidan fra den arabiske byen Kafr Manda i det nordlige Israel fikk 800 poeng på en psykometrisk test. Det er full pott.

Det er journalist Shlomi Eldar, kjent fra de israelske tv-stasjonene Kanal 1 og Kanal 10, som forteller om den uvanlige prestasjonen i en artikkel publisert 3. juni på nettsiden til Al-Monitor.

I Israel brukes testen Psychometric Entrance Test (PET) av Det nasjonale instituttet for tester og evalueringer (NITE) som et verktøy for å forutsi akademisk prestasjon når de skal velge ut studenter blant søkere til forskjellige avdelinger i høyere utdanningsinstitusjoner.

Forrige gang NITE publiserte en fullstendig oversikt over disse testene var i 2014. Da ble 65.000 studenter testet i løpet av fem forskjellige dager. Flere enn 20.000 studenter tok testen på arabisk og rundt 40.000 på hebraisk. De siste 5.000 tok den på andre språk.

Ahmad Tibi, som er araber og sitter i Israels nasjonalforsamling Knesset for den arabiske felleslisten, roste Mohammed Zeidans bragd i en melding på Twitter 25. mai.

Utdanningsminister Naftali Bennett var raskt ute med å videresende Tibis melding. Tibi svarte med å skrive ordet «takk» både på hebraisk og arabisk til Bennett.

Mohammed Zeidan og testresultatet (Foto: skjermdump fra Ahmad Tibis Twitter-konto)
Mohammed Zeidan og testresultatet (Foto: skjermdump fra Ahmad Tibis Twitter-konto)

Eldar skriver at Mohammed Zeidan er den første og eneste araberen i Israel som har klart å få de to politiske motstanderne til å utveksle vennlige meldinger.

Byen Kafr Manda har rundt 18.000 innbyggere, hovedsakelig muslimer, og 30 klaner. Rivalisering og uenigheter mellom klanene har i lang tid ført til opprør og slåssing. Nylig måtte politiet rykke ut for å roe ned gemyttene i forbindelse med et lokalvalg.

Den konstante spenningen har gått ut over kvaliteten på utdanningen i byen. Derfor valgte Zeidans foreldre å sende ham til den kristne skolen Mar Elias i nabolandsbyen I’billin etter at han var ferdig med grunnskolen.

Faren er gynekolog, moren er lærer og søsteren studerer medisin ved Technion-universitetet i Haifa for å bli lege.

Utdanningsinstitusjonen Mar Elias ble startet på begynnelsen av 1980-tallet og består av barnehage, barneskole, ungdomsskole, videregående skole, høyskole og universitet.

Den er kjent for å tiltrekke seg ungdommer fra hele Galilea og for den høye kvaliteten på utdanningen. De siste fem årene har to andre studenter klart å få den maksimale summen på 800 på den samme testen som Zeidan tok. Begge studentene gikk på Mar Elias.

I tillegg til Mohammed Zeidan valgte 20 andre elever fra Kfar Manda å ta videregående skoleutdanning ved Mar Elias.

Bygninger tilhørende Mar Elias (Foto: Wikipedia Commons)
Bygninger tilhørende Mar Elias (Foto: Wikipedia Commons)

Zeidans planer er nå å studere til ingeniør innen elektroteknikk ved Technion-universitet, og deretter å bli ingeniør innen programmering. Med to universitetsgrader innen disse feltene vil det være lett å få jobb, forteller han.

For unge arabere i Israel er det viktig med en god utdannelse for å kunne lykkes i det israelske konkurransesamfunnet.

– Studenter kan ta utdannelse der de bor, også i Kafr Manda. Gode studenter kan lykkes alene hvor som helst, men hos Mar Elias forbereder de oss for hele livet. De har en helt annen utdanningskultur fra en annen verden, la Zeidan til.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart