Supermarked i Tel Aviv kan holde åpent på sabbaten har høyesterett bestemt. (Foto: Dean Hochman/Flickr)
Supermarked i Tel Aviv kan holde åpent på sabbaten har høyesterett bestemt. (Foto: Dean Hochman/Flickr)

Grønt lys for sabbat-åpne supermarked

Israelsk høyesterett har bestemt at Tel Aviv kan tillate åpne butikker på sabbaten.

Israelsk høyesterett fastslo onsdag at byrådet i Tel Aviv har fullmakt til å godkjenne at butikker kan ha åpent på sabbaten. Tel Aviv har åpnet opp for at supermarked under 500 kvadratmeter kan ha åpent på sabbaten, en avgjørelse som ble påklaget til høyesterett. Nå har retten avgjort at de ikke vil blande seg inn i beslutningen til politikerne i Tel Aviv, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Sabbaten er en ukentlig høytid innen jødedommen og strekker seg fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag. I løpet av denne perioden holder de aller fleste forretninger stengt i Israel, men Tel Aviv kommune har åpnet opp for at blant annet underholdningskomplekser og noen supermarked skal kunne holde åpent på helligdagen. Ledelsen i Tel Aviv er fornøyd med avgjørelsen fra Høyesterett.

– Vi hilser Høyesteretts beslutning velkommen og er glad for at de ikke vil blande seg i kommunens avgjørelse. Planen om å åpne opp for supermarkeder på lørdager, som vi bestemte i bystyret, er uten tvil gjennomtenkt og tar hensyn til byens varierte befolkning og ulike behov. Vi tillater en proporsjonal åpning av virksomheter som tillater et vibrerende byliv uten avbrytelser, samtidig som vi opprettholder en stille og rolig sabbat, sier Meital Lahavi, rådgiver for Tel-Aviv ordfører Ron Huldai.

Men ikke alle er fornøyd med Høyesteretts beslutning. Fagforeninger reagerer på at det nå legges opp til at personer må jobbe på sabbaten. Innenriksminister Aryeh Deri fra det ultra-ortodokse Shas-partiet kaller avgjørelsen «et alvorlig slag mot den hellige sabbaten og det jødiske folk». Han lover omkamp om rettens beslutning.

– Jeg vil snart møte statsministeren sammen med mine kollegaer fra Agudath Israel, ministere og andre politikere som mener sabbaten er viktig, for å protestere mot dette alvorlige slaget mot høytiden. Høyesteretts beslutning bryter med den statusen sabbaten har og vi vil gjøre alt vi kan for å gjenopprette statusen. Sabbaten har ingen til å ta vare på seg, men vi vil gjøre alt for å holde sabbaten trygg, sier Deri.

 

  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Alle nye som blir medlemmer i april 2017 mottar boken Israel under lupen GRATIS i velkomstpakken (veil. pris 298,-).

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart