Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

14 år gammel palestinsk jente solgt og tvangsgiftet av voldelig far – søkte og fikk hjelp hos israelsk politi

Beduinsk kvinne. (Illustrasjonsfoto: Pixabay/stux)
Beduinsk kvinne. (Illustrasjonsfoto: Pixabay/stux)
Nå vurderer israelske myndigheter hvor hun skal bo og hvem som kan gi henne best omsorg.

En 14 år gammel muslimsk jente fra Hebron kontaktet i forrige uke det israelske grensepolitiet ved inngangen til Patriarkenes grav i Hebron og ba om beskyttelse.

Årsaken var at hun ønsket å komme seg vekk både fra sin egen far og fra ektemannen. Faren skal tidligere i år ha solgt og tvangsgiftet henne for rundt 23.000 kroner (10.000 shekel) til en 35 år gammel beduin fra landsbyen Shaqib-al-Salam, sør for Beersheba i det sørlige Israel.

Etter bryllupet i februar bodde hun sammen med ektemannen, men etter å ha blitt fysisk og psykisk mishandlet rømte hun for rundt én måned siden tilbake til familien i hjembyen Hebron på Vestbredden.

Men heller ikke der var hun trygg. På grunn av farens dårlige behandling valgte hun i forrige uke å rømme enda en gang og søke hjelp fra Israel.

Patriarkenes grav i Hebron. (Foto: Djampa, Wikimedia Commons)
Patriarkenes grav i Hebron. (Foto: Djampa, Wikimedia Commons)

Det var den hebraiske utgaven av Ha’aretz som først skrev om saken onsdag morgen 4. oktober. Den ble også publisert i engelsk versjon av Ha’aretz, i24NEWS og The Jewish Press, og på hebraisk hos Yedioth Ahronoth.

Grensepolitiet behandlet saken som et humanitært nødstilfelle. 14-åringen ble først overlevert til IDFs siviladministrasjon. Deretter fikk hun hjelp fra Israels sosialtjeneste og tildelt plass på et krisesenter i Nord-Israel før den jødiske helligdagen Yom Kippur startet fredag 29. september. Ifølge sosialtjenesten skal hun ha vært i livsfare. Nå undersøker de hvilke tiltak som best kan gi henne beskyttelse.

Det israelske justisdepartementets avdeling for bekjempelse av menneskehandel vil også vurdere om hun kan få status som offer for menneskehandel.

Ektemannen ble arrestert av israelsk politi på tirsdag og sitter i varetekt siktet for blant annet voldtekt og fysisk og psykisk mishandling.

Advokat Nachmi Feinblat, som representerer jentas israelske slektninger i den israelsk-arabiske landsbyen Fureidis, som ligger ved Middelhavet sør for Haifa, fortalte at han har sendt en søknad om overtakelse av omsorgen til det israelske justisdepartementet og IDFs siviladministrasjon. I brevet ber advokaten om at myndighetene vurderer muligheten for at hun kan bo hos velstående slektninger i Israel. Jentas storfamilie i Hebron har også tilbudt å oppfostre henne.

Advokat Nachmi Feinblat. (Skjermdump fra Facebook)
Advokat Nachmi Feinblat. (Skjermdump fra Facebook)

En av slektningene uttalte til Haaretz: – Jeg ble sjokkert da jeg hørte hva som hadde skjedd med barnet. Hun vokste opp på et dårlig sted for barn og i et vanskelig miljø. Faren har slått henne hele livet og deretter ble hun solgt som en vare til en mann som også slo og gjorde fryktelige ting mot henne. Hun er ei modig jente og har vært igjennom mange ting i livet. Hun har sett mer enn det hun burde ha sett. Nå er det på tide at hun får et behagelig og trygt liv.

Advokat Feinblat la til at familien takket de israelske sikkerhetstyrkene for å ha reddet jenta og bragt henne i sikkerhet i Israel.

Jewishpress skriver også at ifølge israelsk lov er aldersgrensen 18 år for å inngå ekteskap. Likevel ble 1000 muslimske jenter under 18 år gift i 2012, ifølge tall fra Israels statistiske sentralbyrå. 362 av jentene var under 16 år. Samah Salayama, som kjemper for kvinners rettigheter, mener de reelle tallene er mye høyere fordi mange mindreårige jenter ikke registrerer ekteskapet hos innenriksdepartementet. Salayama la til at det faktum at 2000 barn hvert år blir født av mindreårige muslimske mødre, beviser at loven om 18 års aldersgrense brytes i stort omfang i Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart