Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

136 arrestert og 83 skadet i voldelige demonstrasjoner etter at etiopisk-israelsk tenåring ble skutt og drept av politimann på søndag

Bildet viser etiopisk-israelsk ungdom som deltar i en demonstasjon utenfor Azrielisenteret i Tel Aviv tirsdag kveld. (Skjermdump fra Kan)
Mens aktivister oppfordrer til nye demonstrasjoner forsøker ansvarlige myndigheter å roe situasjonen.

De siste dagenes protestaksjoner begynte etter at en israelsk politimann på søndag skjøt og drepte den 19 år gamle etiopisk-israelske mannen Solomon Tekah.

Israelsk politi sier i dag, onsdag, at de har anholdt 136 personer som tirsdag deltok i voldelige demonstrasjoner flere steder rundt omkring i Israel. Det skriver Times of Israel.

De arresterte er mistenkt for å ha angrepet politiet med steiner og fyrverkeri, gjort hærverk og forstyrret den offentlige ro og orden, blant annet ved å blokkere veier og sette fyr på biler.

Denne bilen ble satt i brann av demonstrantene utenfor Azrieli-senteret i Tel Aviv tirsdag kveld. (Skjermdump fra Kan)

Sikkerhetsminister Gilad Erdan sa onsdag morgen at myndighetene ikke vil tillate at voldsbruken fortsetter. «Politiet har tatt de nødvendige skritt og gradvis økt styrke og evne til å hanskes med slike protester, men hvis vi i dag ser den samme volden, vil politiet ikke ha noe annet valg enn å bruke alle midler for å spre demonstrantene,» sa Erdan.

Sikkerhetsminister Gilad Erdan støtter en avkriminalisering av cannabisbruk. (Foto: Ben Kelmer/Flickr)
Strategi- og sikkerhetsminister Gilad Erdan. (Foto: Ben Kelmer/Flickr)

Etter et møte med politiledelsen i går kveld sa han at han støtter retten til å protestere, men at vold og «anarki» ikke kan tolereres.

Etiopisk-israelske aktivister har oppfordret til nye protestaksjoner og demonstrasjoner, inkludert blokkering av veier og veikryss rundt omkring i Israel i ettermiddag.

Mens det hovedsakelig var etiopisk-israelere som deltok på mandagens opptøyer mot politiet, var det også mange andre israelere som deltok på tirsdag.

Søndagens hendelse startet da politimannen tilfeldigvis kom over et gateslagsmål i Kiryat Haim, en forstad til Haifa i Nord-Israel. Han bestemte seg for å gripe inn for å stanse slagsmålet selv om han ikke var i tjeneste. Ifølge Haaretz, og gjengitt av Times of Israel på mandag, skal det ha vært Solomon Tekah og to andre ungdommer som banket opp en 13 år gammel gutt.

Ifølge politimannens forklaring skal de tre deretter ha angrepet og kastet stein på ham. Han ble truffet i hodet og ryggen. Ettersom han følte seg truet på livet tok han frem pistolen og avfyrte skudd. Ett av dem traff Tekah i brystet og førte til at han døde. Ambulansepersonell som kom til forsøkte å gjenopplive 19-åringen, men lyktes ikke.

Solomon Tekah. (Foto: Privat via Times of Israel)

Ifølge nyhetene på Channel 12 skal politimannen ha sagt at han siktet lavt, men at en kule må ha rikosjettert fra bakken før den traff Tekah.

Et øyenvitne til hendelsen skal imidlertid ha forklart til den israelske spesialenheten for politisaker at politimannens liv ikke var i fare da han åpnet ild.

Politimannen ble først arrestert mistenkt for å ha begått et ulovlig drap, men ble senere løslatt til husarrest av en domstol i Haifa. Det førte til mer raseri i det etiopisk-israelske samfunnet. Som en følge av trusler skal han nå ha fått ekstra beskyttelse.

Både statsminister Netanyahu og president Rivlin har uttrykt sorg og støtte til det etiopiske samfunnet i Israel.

I en erklæring tirsdag kveld sa Benjamin Netanyahu:

«Vi alle sørger over den unge Solomon Tekahs tragiske død. Vi omfavner familien. Vi omfavner det etiopiske samfunnet. Det er kjært for meg og oss. Dette er ikke bare ord. Jeg vet at det finnes problemer som må løses. Vi har arbeidet hardt og trenger å arbeide mer for å løse dem. Men jeg ber dere om én ting. Stopp blokkeringen av veier! Vi er en nasjon av lover og vil ikke akseptere at veiene blir blokkert. Jeg ber dere: La oss løse problemene sammen samtidig som vi overholder loven.»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Wikimedia Commons)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Wikimedia Commons)

President Reuven Rivlin sa i dag blant annet dette:

«Søstre og brødre, medborgere i Israel, inkludert våre brødre og søstre fra det etiopiske samfunnet. Dette er svært vanskelige dager. Solomon Tekah, som mistet livet sitt, er i alle våre tanker, og spørsmålene er vanskelige og pinefulle. Vi må stanse, jeg gjentar; stanse – og tenke sammen om hvordan vi fortsetter. Ingen av oss har blod som er tykkere enn andres, og våre brødres og søstres liv vil aldri bli forspilt. Vi må la etterforskningen gå sin gang, og vi må forhindre det neste dødsfallet. Det neste angrepet. Den neste ydmykelsen. Det er vi alle forpliktet til.”

President Reuven Rivlin talte onsdag 3. juli til det etiopiske samfunnet. (Skjermdump fra video fra GPO)
President Reuven Rivlin. (Skjermdump av video fra GPO)

Solomon Tekah ble begravet på tirsdag. «Gi meg min sønn tilbake,» ropte faren Worka Tekah idet han ankom begravelsesbyrået i Kiryat Haim.

«Sønnen min gledet seg over og elsket livet. Han smilte og han var følsom. Vi ber om rettferdighet. Sønnen min har allerede forlatt oss, men jeg håper han vil bli det siste offeret. Gråt ikke for sønnen min. Vi krever at drapsmannen får det han fortjener og sin dom. Hjelp meg i denne kampen» sa han i talen under begravelsen.

Spesialenheten for politisaker kom på tirsdag med en sjelden uttalelse om at den hadde samlet nye bevis i saken, blant annet vitneforklaringer og opptak fra et overvåkningskamera.

De store israelske mediene rapporterte tirsdag kveld at etterforskerne antyder at saken kan føre til en siktelse som er mindre alvorlig enn uaktsomt drap. Det tyder på at myndighetene godtar forklaringen om at han skjøt ned i bakken.

Det bor over 135.000 jøder av etiopisk avstamning i Israel. De som immigrerte ankom i to store bølger, i 1984 og 1991, men mange har hatt problemer med å bli integrert i det moderne israelske samfunnet. I tillegg hevder deres ledere og andre at de blir dårlig behandlet og utsatt for rasisme av det israelske politiet.

https://www.facebook.com/Buzznet.co.il/videos/2843001989050246/
Her blir politistasjonen Zevulun i Kiryat Haim angrepet. (Video: Facebook/Buzznet)

Tv-kanalen Kan har postet dette på Twitter fra en demonstrasjon onsdag ettermiddag utenfor Azrieli-senteret i Tel Aviv.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart