En eldre kvinne leter etter hermetikk i søppeldunkene ved Mahane Yehuda i Jerusalem i oktober 2022. (Foto: Flash90)

Nesten to millioner fattige i Israel

Fattigdommen og ulikhetene i Israel øker.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Andelen fattige i Israel økte moderat i 2021 viser en fersk statistikk. Årsaken til økningen er knyttet til kutt i særordninger og statlige tilskudd som ble gitt i forbindelse med koronapandemien.

Veksten i fattigdom er størst blant den eldre befolkningen i Israel, med en økning fra 16,4% i 2020 til 17,6% i 2021, skriver avisen Ha’aretz. Det er fordi ekstratilskuddene som ble gitt under pandemien i 2020 tok slutt i 2021. Mange lever på små pensjoner og er utenfor arbeidsmarkedet.

Ifølge velferds- og sosialdepartementet havnet 1,95 millioner israelere under fattigdomsgrensa i 2021, sammenlignet med 1,87 millioner året før. Rundt 855.000 av disse er barn. Spesielt hos eldre, ultraortodokse jøder og den arabiske minoriteten har det blitt økt fattigdom.

Etter OECDs standard defineres fattigdomsgrensen som inntekt under 50 prosent av medianinntekten i landet, justert etter størrelsen på familien. I Israel blir fattigdomsgrensen 2849 shekels (8250 kroner) i måneden for en enslig eller 5798 shekels (16.800 kroner) for et par.

Et par med to barn regnes som fattige hvis de tjener mindre enn 9117 shekels (26.200 kroner) og et par med fire barn regnes som fattige hvis de tjener mindre enn 12.108 shekels (35.000 kroner) i måneden.

Vekslingen til norske kroner gir ikke nødvendigvis et korrekt bilde av kjøpekraften, da shekel som valuta står svært sterkt i forhold til kronen.

Den israelske økonomien går generelt svært godt og mange israelere tjener svært gode penger. Samtidig opplever mange israelere at lønnsveksten ikke følger de stadig økte levekostnadene i landet.

Tel Aviv har blant annet blitt regnet som verdens dyreste by å bo i.

Teknologibransjen og oppstartsbedrifter, som er store næringer i Israel, bidrar til å presse både lønninger og kostnader oppover. Det gjør også at medianlønnen øker. For dem som havner utenfor arbeidsmarkedet betyr det at fattigdomsgrensen økes. Faktisk er Israel et av industrilandene med høyeste andel fattige. Sammenlignet med mange andre land i verden er ikke ulikhetene i Israel så ekstreme, men de er fortsatt store.

  Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

  Gi gave her eller Vipps 39881

  Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

  Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

  Siste artikler fra MIFF

  Aktuelt etter 7. oktober-massakren

  Facebook
  Twitter
  Email
  WhatsApp
  0

  Your Cart