Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Nesten to millioner fattige i Israel

En eldre kvinne leter etter hermetikk i søppeldunkene ved Mahane Yehuda i Jerusalem i oktober 2022. (Foto: Flash90)
Fattigdommen og ulikhetene i Israel øker.

Andelen fattige i Israel økte moderat i 2021 viser en fersk statistikk. Årsaken til økningen er knyttet til kutt i særordninger og statlige tilskudd som ble gitt i forbindelse med koronapandemien.

Veksten i fattigdom er størst blant den eldre befolkningen i Israel, med en økning fra 16,4% i 2020 til 17,6% i 2021, skriver avisen Ha’aretz. Det er fordi ekstratilskuddene som ble gitt under pandemien i 2020 tok slutt i 2021. Mange lever på små pensjoner og er utenfor arbeidsmarkedet.

Ifølge velferds- og sosialdepartementet havnet 1,95 millioner israelere under fattigdomsgrensa i 2021, sammenlignet med 1,87 millioner året før. Rundt 855.000 av disse er barn. Spesielt hos eldre, ultraortodokse jøder og den arabiske minoriteten har det blitt økt fattigdom.

Etter OECDs standard defineres fattigdomsgrensen som inntekt under 50 prosent av medianinntekten i landet, justert etter størrelsen på familien. I Israel blir fattigdomsgrensen 2849 shekels (8250 kroner) i måneden for en enslig eller 5798 shekels (16.800 kroner) for et par.

Et par med to barn regnes som fattige hvis de tjener mindre enn 9117 shekels (26.200 kroner) og et par med fire barn regnes som fattige hvis de tjener mindre enn 12.108 shekels (35.000 kroner) i måneden.

Vekslingen til norske kroner gir ikke nødvendigvis et korrekt bilde av kjøpekraften, da shekel som valuta står svært sterkt i forhold til kronen.

Den israelske økonomien går generelt svært godt og mange israelere tjener svært gode penger. Samtidig opplever mange israelere at lønnsveksten ikke følger de stadig økte levekostnadene i landet.

Tel Aviv har blant annet blitt regnet som verdens dyreste by å bo i.

Teknologibransjen og oppstartsbedrifter, som er store næringer i Israel, bidrar til å presse både lønninger og kostnader oppover. Det gjør også at medianlønnen øker. For dem som havner utenfor arbeidsmarkedet betyr det at fattigdomsgrensen økes. Faktisk er Israel et av industrilandene med høyeste andel fattige. Sammenlignet med mange andre land i verden er ikke ulikhetene i Israel så ekstreme, men de er fortsatt store.

  Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

  Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

  0

  Your Cart