Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Denne rotten kan avdekke kreft

En av rottene til selskapet Early som er trent opp til å kunne lukte kreft i urinen til pasienter. (Foto: Early)
Israelsk oppstartsbedrift sier deres spesialtrente rotter kan avdekke kreft ved å lukte på urin.

Den israelske oppstartsbedriften Early sier de har lært opp rotter til å oppdage kreft ved å lukte på urinprøver. Ifølge selskapet klarer rottene å avdekke kreft med 93 prosents nøyaktighet, skriver Times of Israel.

Oppstartsbedriften fikk inn over 60 millioner kroner i investeringer i fjor. Nå håper de at rottene som er trent med deres patenterte system vil bli brukt verden over til å behandle prøver som kan bli tatt i ditt eget hjem.

– Vi trener opp rotter til å sitte i en boks ved siden av en plattform som ligner på et transportbånd. En beholder med urin ankommer, de hører en lyd og vet da at de skal stikke hodet inn i beholderen for å lukte, sier selskapets grunnlegger og direktør Michal Mark Danieli.

Hvis rotten tar hodet ut av beholderen igjen er det et tegn på at dette er urinen til en person som ikke er kreftsyk.

– Men hvis den holder hodet inne i beholderen betyr det at personen som avga denne prøven har lungekreft, forteller hun videre.

Teknologien er fortsatt i utviklingsfasen, men hvis alt går etter planen håper selskapet å kunne gå ut på markedet om cirka 14 måneder.

Ifølge selskapets forskning, som ikke er fagfellevurdert, klarte rottene i 93 av 100 tilfeller å avdekke om urinen kom fra en person med kreft eller ikke.

Urinprøver gjøres klar til testing ved at rottene skal lukte på dem. (Foto: Early)

Sjefen for Early sier at rottene med andre ord er like nøyaktige som røntgenstråler, som nå brukes for å avdekke lungekreft. Men siden urinprøvene kan bli tatt hjemme og sendt i posten kan den nye teknologien potensielt eliminere ventetiden på screening.

Personer som kan ha kreft basert på hva rottene indikerer vil så bli sendt videre til ytterligere sjekk, slik som de blir etter screening.

Danieli sier selskapet utnytter det faktum at kreft har sin egen lukt og at rotter har en svært finslipt evne til å avdekke lukter.

– Faktisk er de tusen ganger mer følsomme når det gjelder lukt enn noe menneskeskapt apparat. Vår forskning har så langt avdekket lungekreft, men vi forventer å kunne oppdage også andre krefttyper med høy nøyaktighet. Dette kan bli en vanlig testmetode, mener hun.

Early tror rottene på sikt kan være med og redde menneskeliv.

– Hvis dette blir en vanlig metode kan det redde liv, fordi det gir enkel tilgang til tidlig diagnose. Det kan oppdage mer kreft på et tidlig stadium, når behandling har størst sjanse for å lykkes, sier Danieli.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart