Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Utrolig operasjon: Festet hodet på plass etter innvendig halshugging

Doktor Ohad Einav og Ziv Asa sammen med tolv år gamle Suleiman Hassan. Foto: Hadassah Medical Center)
En 12 år gammel palestinsk gutt ble alvorlig skadet etter en påkjørsel. På et israelsk sykehus klarte legene på mirakuløst vis å gi ham livet tilbake.

I en ekstremt sjelden og kompleks operasjon har kirurger på Hadassah-sykehuset i Israel festet en 12 år gammel gutts hode til nakken, etter en alvorlig ulykke hvor han ble påkjørt av en bil mens han syklet.

Suleiman Hassan, en palestinsk gutt fra Vestbredden, ble fraktet med helikopter til Hadassah-sykehusets traumeenhet i Ein Kerem, hvor det ble slått fast at guttens hode hadde skilt seg fra ryggraden innvendig. På et folkelig språk kalles en slik skade for en «innvendig halshugging».

Skaden er svært sjelden hos voksne, og enda sjeldnere blant barn.

– Vi kjempet for guttens liv, sier doktor Ohad Einav, den ortopediske spesialisten som opererte 12-åringen sammen med doktor Ziv Asa og et stort medisinsk apparat. Operasjonen ble utført i begynnelsen av juni.

– Selve prosedyren i seg selv er veldig komplisert og tok flere timer. På operasjonsrommet brukte vi nye plater og fiksering i det skadde området. Vår mulighet til å redde barnet var takket være vår kunnskap og den mest moderne teknologien i et operasjonsrom, sier Einav videre.

Spesialisten returnerte til Israel for ett år siden etter å ha jobbet flere år på et traumesenter i Toronto i Canada. Han er sannsynligvis en av få kirurger i Israel som spesialiserer seg på traumekirurgi ved ryggskader.

At Einav hadde utført operasjon på voksne tidligere var avgjørende for at operasjonen ble en suksess, skriver Times of Israel.

Hassan ble nylig utskrevet fra sykehuset med en nakkekrage. Hadassah-sykehuset sier de vil følge nøye med på 12-åringens utvikling. Trolig vil den palestinske gutten bli helt frisk igjen som følge av operasjonen.

– Det faktum at han ikke har noen nevrologiske mangler eller motorisk dysfunksjon, og at han fungerer normalt og kan gå uten hjelpemidler etter en så lang prosess, er ganske utrolig, forklarer kirurgen.

Haddash-sykehuset forteller at faren til den palestinske 12-åringen satt ved sønnens seng fra operasjonen og gjennom hele restitusjonen.

– Jeg vil takke dere alle for å ha reddet min kjære og eneste sønn. Velsigne dere alle. Takket være dere har han fått livet tilbake selv om oddsene var små og faren var stor. Det som reddet han var profesjonalitet, teknologi og raske beslutninger fra det medisinske apparatet. Alt jeg kan si er en stor, stor takk, sier 12-åringens far.

Et barnesykehus i Philadelphia i USA skrev i 2003 en rapport som viste at blant de over 2000 pasientene de hadde behandlet for skader i ryggmargen mellom 1983 og 2003, så var det bare registrert 16 pasienter med såkalt innvendig halshugging.

Det er få som overlever en slik skade, som i de fleste tilfeller fører til død. Men man tror at barn har større sjanse for å overleve enn voksne, selv om det foreløpig ikke er nok data til å bekrefte en slik påstand.

En studie fra 2021 slo fast at over halvparten av pasientene som får en slik skade, 55 prosent, ikke overlever selve ulykken, transporten til sykehuset, operasjonen og restitusjonen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart