Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Stor støtte til krigen mot Hamas blant israelerne

Israelske soldater inne på Gazastripen. Bildet er offentliggjort 29. mai. (Foto: IDF)
Men israelske jøder og arabere ser svært forskjellig på krigen.

En spørreundersøkelse gjennomført av Pew Research Center viser at 39% av israelerne mener Israels militære respons mot Hamas har vært passende, mens 34% mener at den ikke har gått langt nok. 19% mener den har gått for langt.

Men her er det store forskjeller innad mellom jødiske israelere og arabiske israelere. For mens 74% av israelske arabere mener krigen har gått for langt er det bare 4% av jødiske israelere som svarer det samme.

Ifølge undersøkelsen, som ble gjennomført i mars og tidligere i april, er omtrent to tredjedeler av israelerne trygge på at Israel sannsynligvis (27%) eller helt sikkert (40%) vil nå sine mål med krigen mot Hamas.

Også her er det store forskjeller i svarene mellom jøder og arabere i Israel. Mens 38% av araberne svarer at de tror Israel vil nå sine mål med krigen, så er det hele 76% av den jødiske befolkningen som svarer det samme.

Flere aspekter ved krigen bekymrer dog både jøder og arabere:

  • 61% sier de er ekstremt eller veldig bekymret for at krigen vil utvide seg til andre land i regionen
  • 68% sier de er ekstremt eller veldig bekymret for at krigen vil pågå lenge

På spørsmål om hva som bør skje etter krigen er det mindre konsensus. 40% av alle israelere mener Israel bør styre Gazastripen (det er i hovedsak jødiske israelere som mener det). 14% mener innbyggerne på Gaza må velge selv, mens 6% svarer at de ønsker en palestinsk samlingsregjering med palestinernes president Mahmoud Abbas eller uten ham (12%).

Bare 3% av israelske arabere mener Israel bør styre Gazastripen etter krigen. 37% av araberne svarer at de mener innbyggerne på Gaza selv må velge styre, mens bare 8% av jødiske israelere foretrekker dette alternativet.

Både israelske jøder og arabere svarer med klart flertall at de mener USA bør ha en viktig rolle i å få en diplomatisk løsning på krigen. Omtrent to tredjedeler av araberne er også åpne for at Qatar og Egypt skal spille en viktig rolle, men under fire av ti jøder støtter dette.

Bare 26% av israelerne svarer at de tror det finnes en måte hvor Israel og en uavhengig palestinsk stat kan leve i fred side om side. Det er ned fra 35% i fjor, da man ble spurt før krigen, og en halvering i forhold til første gang spørsmålet ble stilt i 2013. Stadig flere mister troen på fredelig sameksistens.

1001 israelere har deltatt i spørreundersøkelsen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart