Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Fødselsraten i Israel er fortsatt høyest i OECD

En nyfødt baby på Sha'arei Tzedek-sykehuset i Jerusalem 29. oktober 2018. I 2021 var det 184.000 fødsler. (Foto: Flash90)
Israel er det eneste landet som ligger over reproduksjonsnivået.

Israels fødselsrate er fortsatt den høyeste blant alle landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Mens fødselsraten faller over hele den utviklede verden, så holder den seg stabilt høyt i Israel.

De fem medlemslandene med høyest fødselsrate har sett den største nedgangen, med unntak av Israel, ifølge en rapport fra OECD.

«Israel bryter denne trenden ettersom kvinner i den [ultraortodokse] befolkningen ofte får et stort antall barn», skriver OECD i rapporten.

Israels totale fødselsrate ligger nå på 2,9 barn per kvinne. Det er nesten dobbelt så mye som snittet i OECD, som ligger på 1,5 barn per kvinne. Bak Israel ligger Mexico og Frankrike hvor det i snitt fødes 1,8 barn per kvinne.

I Norge er fødselsraten rekordlav, med bare 1,4 barn per kvinne. Lavest er derimot Sør-Korea med bare 0,7 barn per kvinne, mens Italia og Spania begge har en fødselsrate på 1,2 barn per kvinne.

Israel er det eneste OECD-landet som ligger over reproduksjonsnivået på 2,1 barn per kvinne. Dette tallet anses som nødvendig for at befolkningen i et land skal holde seg konstant.

I 2020 var fødselsraten blant ultraortodokse kvinner i Israel 6,6 mens den blant arabiske kvinner var 3,0. Blant sekulære kvinner i Israel er fødselsraten 2,0. Det er fortsatt betydelig høyere enn gjennomsnittet til OECD-landene.

Fødselsraten har falt kraftig i flere av verdens rikeste land og OECD tror den sannsynligvis vil holde seg lav fremover. Det begrunner de med trange økonomiske tider og at mange vurderer kostnaden med å få barn til å være for høy.

«Denne nedgangen vil endre samfunnet, lokalsamfunn og familier. Det kan potensielt få store konsekvenser for økonomisk vekst og velstand», skriver OECD.

Mange av innbyggerne i OECD-landene velger nå få barn stadig senere i livet, i tillegg til at mange velger å ikke få barn i det hele tatt.

«Både unge menn og kvinner finner i økende grad en mening i livet uten foreldreskapet», legger OECD til i rapporten sin.

I 1960 var gjennomsnittlig fødselsrate i OECD-landene 3,3 barn per kvinne. Nå er den altså nede i 1,5. I mellomtiden har gjennomsnittsalderen for kvinner som føder barn økt fra 28,6 år i år 2000 til 30,9 år i 2022.

En av grunnene til at kvinner blir stadig eldre før de føder barn er i følge OECD at mange kvinner føler de ikke kan leve opp til idealet om morskap.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart