Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

63.000 ultraortodokse menn kan bli innkalt til forsvaret

Ultraortodokse menn vil ikke lenger få fritak fra militærtjenesten. (Foto: Flash90)
Høyesterett slår fast at også ultraortodokse må inn i forsvaret.

I en historisk avgjørelse har Israels høyesterett enstemmig slått fast at regjeringen må begynne å innkalle ultraortodokse menn til militærtjeneste. Høyesterett mener det ikke lenger finnes juridiske grunner for å fortsette den flere tiår lange praksisen med å gi fritak fra militæret på generelt grunnlag.

Det var i juni 2023 at regjeringen instruerte det israelske forsvaret om å ikke innkalle tjenestedyktige ultraortodokse menn til tjeneste. Men israelsk høyesterett mener at dette vedtaket var ulovlig, da det ble vedtatt etter at loven som åpnet for generelt fritak var utløpt, skriver Times of Israel.

Derfor slår høyesterett nå fast at regjeringen aktivt må jobbe for å rekruttere unge ultraortodokse menn til det israelske forsvaret.

Dommerne understreker at de ikke setter noe krav om antallet ultraortodokse som må innkalles øyeblikkelig og de legger opp til at prosessen skal gå gradvis, men de påpeker likevel at de første innkallingene må begynne med en gang.

Høyesterett slår også fast at staten ikke kan finansiere en ultraortodoks yeshiva [religiøs skole] for studenter som studerer der i stedet for å gjennomføre militærtjeneste. Retten mener disse vilkårene gjaldt den tidligere avtalen om unntak, som ikke lenger gjelder.

Den historiske beslutningen til høyesterett betyr at etter flere tiår med politiske og samfunnsmessige kontroverser, er det nå en juridisk forpliktelse for unge ultraortodokse menn om å tjenestegjør i forsvaret på samme måte som andre jøder i Israel. Saken har i årevis splittet det israelske samfunnet.

To store begivenheter har skapt den nye virkeligheten: At den tidligere loven som tillot fritak har utløpt og det katastrofale angrepet på Israel 7. oktober. Angrepet og krigen som fulgte har vist at IDF har behov for flere soldater.

Den israelske regjeringen kan vedta en ny lov om å gi ultraortodokse fritak fra militærtjenesten, men dette vil neppe få gjennomslag. Flere Likud-politikere, partiet til statsminister Benjamin Netanyahu, har sagt at de ikke vil støtte et nytt fritak. I tillegg kjemper det israelske forsvaret kamper på flere fronter.

Hele 63.000 unge ultraortodokse menn som tidligere hadde fritak for militærtjeneste kan nå bli innkalt til forsvaret. Etter høyesteretts beslutning har riksadvokaten bedt IDF om å starte med å innkalle 3000 ultraortodokse til tjeneste allerede fra 1. juli.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart