Simulert hjerteinfarkt. (Illustrasjon: flickr.com)
Simulert hjerteinfarkt. (Illustrasjon: flickr.com)

50 prosent nedgang i dødelige hjerteinfarkt i Israel

De siste 10 årene har antall dødelige hjerteinfarkt gått ned med 50 prosent. Israels hjerteselskap forteller at 97 prosent av pasienter som har et hjerteinfarkt får angioplastisk behandling, fem ganger fler enn for ti år siden.

I løpet av de siste ti årene har Israel opplevd en markant nedgang i dødelige hjerteinfarkt – hele 50 prosent. Det viser en undersøkelse utført annenhvert år av Israel hjerteselskap i samarbeid med det israelske selskapet for hjertekirurgi, opplyser Israel Hayom.

Rapporten forteller at mellom 2000 og 2010, døde 57 prosent færre av et hjerteinfarkt hvis de ble innlagt på sykehus øyeblikkelig eller innen en uke etter hjerteinfarktet. Dødshyppigheten har gått ned fra 5,1 og 5,2 prosent i 2000 til 2,1 og 2,2 prosent i 2010.

Israelere venter i gjennomsnitt to timer før de drar til legevakten etter at de kjenner smerter i brystet, sier rapporten.

77,5 prosent av tilfellene er menn
Statistikken viser at i 2010 fikk 10 prosent av folk som allerede har hatt et hjerteinfarkt et nytt et innen en måned etter. Det er en nedgang på hele 16 prosent fra 26 prosent i 2000.

Rapporten baserer seg på informasjon som ble samlet over en to-måneders periode ved Israels 23 sykehus, fra pasienter som hadde hatt tilfeller av infarkt. I 2010 var det 10 686 registrerte hjerteinfarkt i Israel, en nedgang på 10 prosent fra 2006 og tidligere år. 77,5 prosent av de som hadde hjerteinfarkt var menn og gjennomsnittsalderen av pasientene var 63,5 år.

71,5 prosent får øyeblikkelig behandling av fortettet arterie
Pasienter som kommer til legevakten etter et akutt hjerteinfarkt, er i fare for å dø. Disse er med andre ord meget alvorlige tilfeller, hvor en finner en nesten helt fortettet arterie. Statistikken viser at i 2010 gjennomgikk 71,5 prosent av slike pasienter øyeblikkelig behandling av den fortettede arterien, til stor forskjell til kun 56 prosent som fikk øyeblikkelig behandling av arterien i 2000. 97 prosent av tilfeller med akutte hjerteinfarkt fikk angioplastisk behandling, hele fem ganger mer enn pasienter i 2000. Israels hjerteselskap mener denne økningen er hovedgrunnen til den positive statistikken.

Angioplastikk blir ansett av israelske hjertekirurger som livsreddende. Derfor ble det for fem år siden bestemt at angioplastikk-enheter skal være i beredskap 24 timer i døgnet. Rundt 90 prosent av pasienter som ankommer sykehuset med et hjertetilfelle, mottar minst én angioplastisk diagnostisering.

Kvinner kommer senere til legevakten enn menn
Til tross for at hvert minutt er viktig ved et hjerteinfarkt, viser statistikken at israelere «tar sin tid» med å komme seg til legevakten. Nesten to timer går, 111 minutter, fra de begynner å kjenne symptomer inntil de kommer til legevakten. For kvinner går det enda lengre tid før de drar til legevakten, 2 timer og 10 minutter gjennomsnittlig.

Dr. Amit Segev, generalsekretær i Det israelske selskapet for hjertekirurgi forklarer at ved å tilby best mulig behandling øyeblikkelig, og oppfølgelse av pasientene i etterkant sammen med gode medisiner, har de klart å få ned dødshyppigheten blant hjerteinfarktspasienter.

Nå ønsker Segev å få informasjonen ut til folket, slik at israelere blir mer klar over at smerte i brystet er symptomatiske med hjerteinfarkt og at de komme seg så fort som mulig til legevakten.

– Vi vurderer å drive en offentlig kampanje på dette temaet. Kvinner bruker lenger tid på å komme til legevakten, kanskje fordi de er opptatte med å ta seg av sine partnere og barn i stedet for seg selv, forteller Segev til Israel Hayom.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart