Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Med hjelp fra «fienden»

Den israelske veldedighetsorganisasjonen SACH gir gratisoperasjoner til hjertesyke palestinske barn. Slik håper de å være med og skape en bedre framtid for begge folk.

Det må være noe av det vanskeligste palestinske foreldre kan gjøre: Å overlate sitt hjertesyke barn i israelske legers hender. Men hva gjør man ikke når desperasjonen er som verst?

Den israelske organisasjonen Save A Childs Heart (SACH) opererer hvert år rundt 200 barn som lider av hjertevansker. Til sammen har 2.600 barn fått hjelp i de 15 årene de har eksistert. 90 prosent av disse er muslimer. 48 prosent er palestinere, mens resten kommer fra land som Nigeria, Etiopia, Indonesia, Filippinene, Romania og den arabiske verden.

Til sammen har 37 nasjonaliteter vært innlagt på deres privateide Edith Wolfson Medical Center utenfor Tel Aviv.

Frivillig innsats
Her jobber leger stort sett frivillig for å hjelpe barn som ikke er så heldige at de har vokst opp med de samme helsetilbudene som israelerne. Organisasjonen klarer på grunn av denne dugnadsånden å holde budsjettet nede på under 12-13 millioner kroner i året.

Og penger får de inn gjennom jødiske interessenters giverglede. I august skal Emma Hacohen, ansatt i SACH, arrangere en fjellklatringstur til Kilimanjaro i Tanzania i et forsøk på å samle inn 7 millioner til arbeidet deres.

Tikkum Olam
– SACH er motivert av den eldgamle jødiske tradisjonen med Tikkum Olam – reparér verden. Ved å fikse hjertene til barn, uavhengig av deres bakgrunn, bidrar SACH til en bedre og mer fredelig framtid for alle våre barn, skriver de på sine hjemmesider.

I mai mottok Save A Childs Heart spesialrådgivende status av FNs økonomi- og sosialråd. Det er en stor anerkjennelse som betyr at de får mulighet til å delta på en rekke FN-møter, samtidig som det gir dem internasjonal status. Ikke lenger vil de være en enkel liten jødisk veldedighetsorganisasjon.

Samarbeidsorganisasjon
Men noen må også betale for opphold og reise, samt organisere alt. Der kommer den kristne samarbeidsorganisasjonen til SACHs inn, Shevet Achim (hebr. for ”samlede brødre”).

De kan arbeide steder der israelere ikke kommer til og hjelpe foreldre å overkomme frykt og mangelen på tillit som de måtte ha overfor Israel og israelere.

De fleste bistandsorganisasjonen frakter til Israel kommer uten pass. Mange må reise fra Afrika, gjennom Jordan, over Allenby-broen og gjennom Vestbredden, før de når Israel. Hver pasient koster i snitt 43.000 kroner til sammen, for reise, operasjon, rom og mat til hver pasient med foreldre. Dette finansieres ofte gjennom at deres givere sponser et barn.

Planter frø
Simon Fisher, direktør ved SACHs sykehus Edith Wolfson utenfor Tel Aviv, har tro på at deres arbeid også kan være med å bidra til og endre framtiden i Midtøsten.

– Vi liker å tenke at vi planter frøene til en bedre framtid mellom israelere og palestinere, sier han til The Globe and Mail.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart