Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Millimeterstråling» kan redde mange liv

Cellekjernen hos mennesker. (Foto: Wikipedia)
Cellekjernen hos mennesker. (Foto: Wikipedia)
Et felles dansk-israelsk forskningsprosjekt kan ha funnet en metode for å kurere lungekreft med strålebehandling. Prosjektet er fortsatt på et tidlig stadium.

Lungekreft er en av de mest dødelige kreftformene som finnes og ekstremt vanskelig å behandle. På verdensbasis fikk 1,61 millioner diagnosen i 2011, mens 1,38 millioner omkom. Som følge av at stadig flere røyker i utviklingsland, er det ventet at tallet vil øke i årene som kommer.

Som behandlingsmetode har strålebehandling vært den mest effektive form for kreftbehandling de siste tiårene, også når det kommer til mange typer lungekreft. Problemet med denne behandlingen er at den gir veldig mange uheldige bivirkninger. Mange friske celler blir også rammet. Strålebehandling er, slik den i dag fungerer, i seg selv kreftframkallende.

Millimeterstråling
Men en dansk-israelsk forskningsgruppe ved universitetet i Ariel kan ha funnet en løsning som vil endre måten kreft blir behandlet på. Teknologien kalles «millimeterstråling» og bruker en spesifikk bølgelengde i den radioaktive strålingen, som på en bedre måter verner de friske cellene. Det gjør at leger kan bruke langt kraftigere stråling mot kreftcellene, uten at det setter pasientens liv i fare eller gir like alvorlige bivirkninger. Og en raskere behandling betyr penger spart og større behandlingskapasitet, uten at myndighetene trenger å øke budsjettene.

Under forskningen har det vist seg at kreftcellene har vokst enormt mens de blir utsatt for stråling. Men samtidig begynner cellekjernen å ødelegge seg selv, for å danne en ny cellekjerne. Ifølge forskerne er det et tegn på at DNAet til cellene er endret.

I startfasen
Forskningsprosjektet er fortsatt på et veldig tidlig stadium. Gruppen har som neste mål å finne ut hvordan millimeterstrålingen rammer genmaterialet i kreftcellene og om andre typer kreft også kan bli behandlet på samme måte. Viser behandlingen seg å kunne være mulig å anvende, vil det trolig kunne bety langt færre dødsfall som resultat av strålebehandlingen i seg selv. I tillegg vil kreftpasienter slippe å pådra seg alle de negative bivirkningene, som i dag reduserer livskvaliteten betraktelig hos mange under behandlingstiden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart