Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Amerikanske Nobel-vinnere med tette bånd til Israel

Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Alvin E. Roth. (Foto: Wikipedia)
Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Alvin E. Roth. (Foto: Wikipedia)
Amerikanerne Alvin Roth (bildet) og Lloyd Shapley som mottar årets Nobel-pris i økonomi har tett forskningssamarbeid med kollegaer i Israel.

Begge amerikanerne fikk prisen for sitt arbeid med økonomiske teorier som kan effektivisere samarbeid mellom ulike samfunnssektorer. De forsket særlig på effektiviserende prosesser knyttet til livreddende organtransplantasjoner, men forskningen kan også brukes på mange andre områder i samfunnsøkonomien.

Jødiske Alvin Roth er en 60 år gammel professor ved Harvard University og har en kortere tid fungert som professor ved Technion-insituttet i Haifa og det samme ved Det hebraiske universitet. Han har tidligere samarbeidet med den israelsk-amerikanske Nobel-vinneren fra 2002, Daniel Kahneman.

Viktig kombinasjon
89 år gamle Lloyd Shapley er professor emeritus ved Universitetet i California. Han regner som faren til såkalt «Game Theory«, som studerer matematiske modeller for samarbeid og konflikt mellom intelligente og rasjonelle beslutningstakere. Shapley er æresdoktor ved Det hebraiske universitet og har arbeidet tett med den israelske Nobel-vinneren Robert Auman.

– Dette årets pris omhandler et sentralt økonomisk problem: Hvordan få ulike agenter [i økonomien] til å fungere så bra sammen som mulig. Selv om disse to forskerne har arbeidet uavhengig av hverandre, har kombinasjonen av Shapleys basisteori og Roths empiriske granskning, eksperimenter og praktiske løsninger generert et blomstrende forskningsfelt og forbedret situasjonen i mange markeder, heter det i begrunnelsen til Det kongelige svenske Nobel-akademiet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart