Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Alvin E. Roth. (Foto: Wikipedia)
Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Alvin E. Roth. (Foto: Wikipedia)

Amerikanske Nobel-vinnere med tette bånd til Israel

Amerikanerne Alvin Roth (bildet) og Lloyd Shapley som mottar årets Nobel-pris i økonomi har tett forskningssamarbeid med kollegaer i Israel.

Begge amerikanerne fikk prisen for sitt arbeid med økonomiske teorier som kan effektivisere samarbeid mellom ulike samfunnssektorer. De forsket særlig på effektiviserende prosesser knyttet til livreddende organtransplantasjoner, men forskningen kan også brukes på mange andre områder i samfunnsøkonomien.

Jødiske Alvin Roth er en 60 år gammel professor ved Harvard University og har en kortere tid fungert som professor ved Technion-insituttet i Haifa og det samme ved Det hebraiske universitet. Han har tidligere samarbeidet med den israelsk-amerikanske Nobel-vinneren fra 2002, Daniel Kahneman.

Viktig kombinasjon
89 år gamle Lloyd Shapley er professor emeritus ved Universitetet i California. Han regner som faren til såkalt «Game Theory«, som studerer matematiske modeller for samarbeid og konflikt mellom intelligente og rasjonelle beslutningstakere. Shapley er æresdoktor ved Det hebraiske universitet og har arbeidet tett med den israelske Nobel-vinneren Robert Auman.

– Dette årets pris omhandler et sentralt økonomisk problem: Hvordan få ulike agenter [i økonomien] til å fungere så bra sammen som mulig. Selv om disse to forskerne har arbeidet uavhengig av hverandre, har kombinasjonen av Shapleys basisteori og Roths empiriske granskning, eksperimenter og praktiske løsninger generert et blomstrende forskningsfelt og forbedret situasjonen i mange markeder, heter det i begrunnelsen til Det kongelige svenske Nobel-akademiet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart