Slike israelske dronefly har vært avgjørende for den markante økningen i israelsk våpeneksport. (Foto: IDF)
Slike israelske dronefly har vært avgjørende for den markante økningen i israelsk våpeneksport. (Foto: IDF)

Våpeneksport økte 20 prosent i fjor

Israel eksporterte våpensystemer for 39 milliarder kroner i 2012, noe som gjør landet til mellom fjerde og sjette største våpeneksportør på verdensbasis. Det meste går til våre NATO-allierte.

Israels militæreksport går stort sett til USA og Europa, men også en del til Sørøst-Asia og Sør-Amerika. Selv om Jerusalem har undertegnet en del våpenavtaler med afrikanske land de siste årene, er markedet her fortsatt minimalt.

Den viktigste årsaken til kraftig eksportøkningen i forhold til 2011, er gjenkjøpsavtalen som Italia forpliktet seg på da Israel bestilte italienske øvingsfly til en verdi av 5,6 milliarder kroner. Israel leverer tilbake materiell av tilsvarende verdi, blant annet droner.

Generaldirektør i forsvarsdepartementet, Udi Shani, har uttalt at Israel trolig står overfor økt salg dette året til land som Aserbaidjan, Polen, Vietnam og Brasil, melder Ha’aretz.

Den markante økningen i våpensalget er ekstra interessant med tanke på den internasjonale finanskrisen som verdenssamfunnet fortsatt ikke har ristet skikkelig av seg. De fleste av Israels vanligste kunder har kuttet drastisk i sine forsvarsbudsjetter. Ekstra godt gjør de 20 ekstra prosentene med tanke på den økonomiske innstrammingen som det amerikanske statsbudsjettet i år vil bli rammet av. Går det ut over forsvarsbudsjettet, vil trolig det amerikanske militæret bli tvunget til å prioritere rimeligere alternativer hos Israels konkurrenter.

Innen fem år håper det israelske forsvarsdepartementet å eksportere våpen for 56 milliarder kroner (ti milliarder dollar).

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart