Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Stadig mindre hjerneflukt fra Israel

Israelske studenter følger nøye med (Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)
Israelske studenter følger nøye med (Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)
Utdanningsminister Shai Piron er bekymret for hjerneflukt, at Israels dyktigste hoder reiser utenlands for å få jobb. Men dette er redusert de siste årene på grunn av økonomisk stagnasjon i vestlige land.

– Jeg er ikke like bekymret for at en forretningsmann flytter fra Israel, som jeg er for hjerneflukt og stadig forverrende forskningsmuligheter, sa Shai Piron tirsdag. Den nye utdanningsministeren  kom med uttalelsen under utdelingen av Israel-prisen, som gis til de fremste forskerne i landet. «Vi må gjøre alt», var hans budskap, for å forhindre at Israels beste hjerner forsvinner ut døren, for å søke lykken i USA eller andre steder.

Positiv retning
Men Ha’aretz kan fortelle at tall fra statistisk sentralbyrå viser at mellom 2006 og 2010, sank utflytting fra Israel med hele 30 prosent. Så utviklingen er på rett vei allerede. Mens 3,2 av 1.000 israelere flyttet utenlands for sju år siden, var tallet 2 av 1.000 for tre år siden. Tallene blir stadig lavere også sammenliknet med andre land.

– Omfanget av utflytting de siste årene har vært relativt begrenset […] Menneskene som ønsker å forlate Israel gjør ofte det etter å ha undersøkt mulighetene andre steder, først og fremst i USA, som er destinasjonen for rundt 70 prosent av emigrantene. I 2006 var antallet israelske statsborgere som bodde i USA rundt 142.000, forteller Michal Sabah, demografiprofessor ved Det hebraiske universitet.

– Vi kan trygt anta at manglende stabilitet i de utenlandske markedene, i motsetning til den relative stabiliteten i Israel, har påvirket mennesker som ønsker å forbedre sin posisjon økonomisk, profesjonelt og så videre, sier Sabah. På grunn av Israels relativt gode økonomi har de valgt å ikke flytte til utlandet.

Rundt 10,5 prosent av israelerne som tok doktorgrad mellom 1985 og 2000 reiste utenlands. Det har gitt Israel et image som «hjerneeksportør». Men ser vi antallet israelere som mottok en akademisk grad under ett, har fem prosent av disse israelerne pakket koffertene og reist. Faktisk er Israel, hvor 5,9 av landets 1.000 akademikere bor i utlandet, bedre enn OECDs gjennomsnitt. Det er også på linje med den nordiske teknologigiganten Finland. Land som Irland (18,1 av 1.000), Storbritannia og Sveits (11), Nederland, Tyskland og Italia (mer enn 7) kommer langt dårligere ut. Ikke uventet topper USA statistikken over land som færrest med høyere utdanning flytter fra, landet har kun 0,7 av 1.000 akademikere i utlandet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart