Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Slik fungerer Lingua.ly i praksis (Foto: Lingua.ly)
Slik fungerer Lingua.ly i praksis (Foto: Lingua.ly)

Lær hebraisk mens du surfer på nettet

Israelske Lingua.ly tilbyr en innovativ måte å lære nye språk på. Du lærer mens du sitter hjemme og surfer på nettet.

I Israel benyttes et spesialdesignet språkprogram for nye immigranter kalt «ulpan» (norsk: læring). Det koster mye penger å integrere et lands nye innbyggere, noe ikke minst Israel har fått oppleve i løpet av sin historie. Gjennom dette programmet er tanken at staten skal spare tid og penger på å utdanne sine nye landsmenn i hebraisk.

Men det er mange utfordringer med systemet. For eksempel sliter over 60 prosent av immigrantene over 30 år med å beholde minimale lese- og skriveferdigheter i hebraisk. Verst er situasjonen for russiske immigranter, der tallene er 70 prosent. Som et resultat av dette har Knesset satt ned en komité som skal forske på nye måter å lære bort hebraisk effektivt, til de som ikke har kunnskap om språket fra før av.

Et israelsk nettbasert program som nettopp har mottatt 2,5 millioner i utviklingsstøtte, heter Lingua.ly. Men programmet, som du kan laste ned som et tillegg til nettleseren Chrome, støtter også flere språk.

La oss tenke oss at jeg gjerne vil lære meg hebraisk, fordi det hadde vært nyttig i jobbsammenheng. Da kunne jeg for eksempel ha gått inn på en hebraisk nyhetsside, merket et ord jeg hadde lyst å lære meg. Straks ville Lingua.ly forklare meg hva ordet betyr og gitt meg oppgaver som kunne hjelpe meg å huske det. Deretter, ut i fra alle ordene i det innlærte vokabularet, tipser programmet meg om nettinnhold som inneholder de samme ordene. Slik kan vi lære ord som er aktuelle ut i fra egne interesser og nettsider vi selv surfer på til vanlig.

Samtidig hjelper programmet deg med å finne annet nettinnhold med de samme ordene i artiklene, slik at du kan studere dem i ulike sammenhenger.

– Lingua.ly er en personlig assistent som lærer deg, mens du lærer språket. Det integrerer sømløs læring med dine daglige nettleseraktivitet, slik at du kan forbedre dine språkferdigheter mens du nyter friheten og mangfoldigheten som nettet har å tilby, forklarer konsernsjef Jan Ihmels til Times of Israel.

– Studier viser at om du stadig blir eksponert for nye ord i ulike kontekster, så hjelper det læringsprosessen. Lingua.ly oppdaterer hele tiden ditt vokabular, slik at du kan «følge» ordene du lærer og bli eksponert for dem i virkelige artikler du er komfortabel nok til å lese og fremmer din læringsprosess.

Se selskapets informasjonsvideo her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aiAK8vYAgSk[/youtube]

Lingua.ly blir om kort tid også tilgjengelig for Firefox-brukere.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart