Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Foto: Skjermdump fra Nobel Prize, YouTube.com
Foto: Skjermdump fra Nobel Prize, YouTube.com

To jøder vant Nobel-pris i medisin

De to amerikansk-jødiske forskerne James Rothman og Randy Schekman vant sammen med tyske Thomas Suedhof Nobel-prisen i medisin.

De tre har sammen forsket på hvordan kroppens celler organiserer sitt eget transportsystem, en forskning som nå har gjort dem til Nobel-vinnere i kategorien «medisin og fysikk». Alle tre vinnerne arbeider ved amerikanske universiteter.

I presseuttalelsen til Stockholms Karolinska-institutt, heter det:

– Gjennom deres oppdagelser, har Rothman, >Schekman og >Suedhof oppdaget det svært presise kontrollsystemet for transport og leveranse av cellelast.

Ifølge Ha’aretz viser blant annet forskning hvordan insulin produseres og slippes ut i blodet, på rett sted til rett tid.

– Disse vakre oppdagelsene har stor betydning for forståelsen av menneskekroppen og åpenbart implikasjoner for sykdommer i forskjellige organer, som nervesystemet, diabetes og immunsykdommer, skriver avisen.

Se presentasjonen av vinnerne her (se fra 28:15 minutter):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D_EPtQhtcmY[/youtube]

To israelske professorer, Howard Cedar og Aharon Razin, var blant dem som var blitt nominert til Nobel-prisen i medisin. De har sammen delt flere gjennombrudd innen DNA- og genforskningen. Men de nådde ikke frem i år.

Jødene består kun av rundt 0,2 prosent av verdens befolkning, men det lille folket har vunnet over 20 prosent av Nobel-prisene. På en rekke felter har deres bidrag til verden vært større enn det deres beskjedne «folketall» skulle tilsi.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart