Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Liknende israelsk vanndryppingsteknologi vil europeiske bønder nyte godt av i framtiden. (Foto: Joby Elliott, flickr.com)
Liknende israelsk vanndryppingsteknologi vil europeiske bønder nyte godt av i framtiden. (Foto: Joby Elliott, flickr.com)

Israelsk vannteknologi redder EU-bønder

Det nye EU-prosjektet FIGARO skal bidra til å skape det mest effektive landbruket som er mulig. Da er hjelp fra Israel kjærkomment.

Klimaendringer og befolkningsvekst er to av tingene som har gjort at bønder i mange EU-land sliter med å få nok vann til å drive produksjonen. I stedet blir de tvunget til å lete etter vannbesparende tiltak, slik Israel har vært eksperter på i mange tiår allerede.

Flere steder har gamle økosystemer blitt så forstyrret at det har skapt problemer med vannreservene. Måten EU-subsidier styrer bøndene inn på å satse på «tørste» soyabønner og korn til bruk i bioenergiproduksjon, har ifølge Times of Israel bidratt til å forverre situasjonen.

Her kommer det israelske selskapet Netafim inn i bildet. Langt ut over Israels grenser er de kjent for å ha utviklet et vanndryppingssystem, som får maksimal produksjon ut av hver liter vann. Selskapet skal delta i et nytt EU-program som kalles FIGARO og har en total prisramme i underkant av 50 millioner kroner. Programmet er designet for å redde landbruket i de områdene i EU som har problemer med stadig lengre tørkeperioder.

Siden oppstarten i 1965 har Netafim utviklet en markedsledende teknologi når det gjelder sitt vanningssystem for landbruket. De tilbyr ulikt landbruksutstyr som skal begrense vannbruken, i tillegg til sitt svært effektive vanndryppingssystem. Det mest avanserte av disse har sensorer som kan lese temperatur, fuktighet, næringsstoffer i jorden og om planten trenger vann. Allerede har dette blitt tatt i bruk på ni ulike steder rundt om i EU.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart