Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Lager drikkevann av luft

Denne maskinen lager drikkevann av luft. (Foto: Water-Gen.)
Denne maskinen lager drikkevann av luft. (Foto: Water-Gen.)
Det israelske selskapet Water-Gen har utviklet en maskin som kan utvinne rent drikkevann av luft.

Det Tel Aviv-baserte selskapet Water-Gen kan tilføre et betydningsfullt bidrag til løsning på den globale mangelen på rent drikkevann, forteller CNN. Ifølge Verdens helseorganisasjon har 780 millioner mennesker ikke tilgang på rent vann, og 3,4 millioner dør hvert år av vannbårne sykdommer. Water-Gen har utviklet maskinen ”GENius, som er i stand til å utvinne vann av luft, gjennom at fuktigheten i luften trekkes ut og fylles i en tank i apparatet. Etter dette renses vannet for eventuelle kjemiske eller mikrobiologiske urenheter, gjennom et filtreringssystem. Det ferdig rensede vannet lagres i en intern lukket vanntank, som bevarer vannet rent over tid.

 

Effektiv patent

Flere andre selskaper i verden har utviklet lignende oppfinnelser som også trekker ut vann av luftfuktigheten men artikkelen til CNN forteller at det israelske selskapets oppfinnelse likevel skiller seg fra de andre, fordi de har funnet en måte å effektivisere prosessen på som gir deres oppfinnelse et langt større potensial til å virkelig kunne utgjøre en forskjell i verden.

– Flere selskaper har forsøkt å trekke ut vann fra luften. Det ser enkelt ut, for luftkondisjonering er å trekke ut vann fra luft. Men saken er å få til å gjøre det svært effektivt, å produsere så mye vann som mulig per kilowatt strøm man forbruker, forklarer Arye Kohavi fra bedriftsledelsen i Water-Gen.

– Når man gjør det veldig effektivt, kommer man til et punkt der man har funnet en virkelig løsning – at vann fra luft faktisk blir en løsning for drikkevann, legger han til.

 

Opptil 800 liter på en dag

Systemet til Water-Gen kan produsere 250 til 800 liter vann på en dag, avhengig av temperatur og luftfuktighetsnivå. Kohavi forklarer at maskinen bruker strøm for mindre enn ti øre på å produsere en liter vann.

Oppfinnelsen ble utviklet for det israelske forsvaret, og Water-Gen har allerede solgt vannutvinningsmaskiner til militært bruk i flere land. Men Kohavi er opptatt av at oppfinnelsen også har stort potensial til sivilt bruk.

– Vi tror at produktet kan selges til utviklingsland i forskjellige varianter som sivile kan benytte, sier han.

 

Bærbar vannrenser

Et annet produkt som også er utviklet av Water-Gen er et bærbart, batteridrevet vannrensesystem kalt Spring. En enhet kan filtrere 180 liter vann, og passer i en ryggsekk.

– Du kan dra hvor som helst, til en innsjø, et sted, en elv, eller hva det måtte være, som vanligvis er forurenset av industrielt avfall eller lignende, og filtrere dette vannet til det beste drikkevannet som finnes, sier Kohavi.

IDF omtaler den bærbare vannrenseren som en revolusjonerende oppfinnelse for dem.

Spring var i livreddende bruk på Filippinene etter tyfonherjingene i 2013, da 4,2 millioner mennesker ble lidende under mangel på vann. Selskapet ønsker å se oppfinnelsen bli tatt i bruk også i andre katastrofeområder som en del av de nødvendige hjelpetiltakene i kriser.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart