Det israelske selskapet DouxMatok ønsker å revolusjonere hvordan matprodusenter bruker sukker.
– Vår teknologi gjør at man kan redusere mengden sukker i drikkevarer eller matprodukt med 30-60 prosent, uten at det påvirker smaken, sier Erna Daniel til nyhetbyrået Tazpit.
I laboratorium er DouxMatoks fire ansatte i ferd med å endre hvordan molekylene i sukkeret påvirker smaksløkene på tungen. Deres idé er å få flere av de søte sukkermolekylene til å bli fanget opp av smaksløkene som oppfatter søt smak. Dersom vi i dag drikker en sukkerholdig drikk, oppfatter vi ikke smaken av de fleste sukkermolekylene. DouxMatoks manipulering av molekylene skal ikke gi en negativ ettersmak som mange søtningsmidler gir.
Dersom DouxMatoks lykkes med sin revolusjon, vil det ikke bare kunne redusere råvareprisene til produsenter som benytter sukker i sine produkter, det vil også kunne ha en formidabel positiv helseeffekt.
DouxMatok vant premien for beste selskap under Agravest 2015, en årlig konferanse i regi av Israels handelsdepartement, Trendlines Agtech og GreenSoil Investments. Selskapet er på jakt etter investorer som kan skyte opp mot 30 millioner kroner inn i det søte prosjektet.