Søk
Et eksempel på hvordan føflekk-kreft kan se ut på overflaten. (Illustrasjonsfoto: Milomingo / Flickr.com / CC)
Et eksempel på hvordan føflekk-kreft kan se ut på overflaten. (Illustrasjonsfoto: Milomingo / Flickr.com / CC)

Forskere i Tel Aviv nærmer seg kur mot føflekk-kreft

Ved Tel Aviv Universitet er det gjort et betydelig gjennombrudd i jakten på en kur mot den mest aggressive og dødelige formen for hudkreft.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Israelske forskere ved Tel Aviv Universitet har klart å kartlegge hvordan spredningsprosessen av føflekk-kreft foregår i menneskekroppen. De har også oppdaget minst to mulige metoder for å stanse spredningsprosessen. Dette innebærer et forskningsmessig gjennombrudd i kampen mot føflekk-kreft, den mest aggressive formen for hudkreft. Dette er forklart på faglig nivå i en artikkel i det medisinske tidsskriftet Nature Cell Biology som ble publisert mandag 22. august, og gjengitt i artikler hos blant andre Times of Israel.

– Den virkelige trusselen fra føflekk-kreft er ikke den opprinnelige kreftsvulsten som blir synlig på huden, men spredningen derfra – at kreftcellene blir sendt til livsviktige organer som hjernen, lungene, leveren og skjelettet, forklarer forskningsleder Carmit Levy fra avdelingen for menneskelig molekylær genetikk og biokjemi ved Sackler medisinske skole, som tilhører Tel Aviv Universitet.

– Vi har oppdaget hvordan kreften sprer seg til andre organer og funnet metoder for å stanse prosessen før spredningen, forklarer hun.

 

– Et viktig steg mot en fullstendig kur

– Vårt studium er et viktig steg på veien mot å utvikle en fullstendig kur mot den mest dødelige formen for hudkreft. Vi håper at disse funnene vil bidra til at føflekk-kreft blir en sykdom som er lett å behandle og ikke livstruende, sier Levy.

Forskerne ved Tel Aviv Universitet har samarbeidet med forskere fra Tysk kreftforskningsinstitutt i Heidelberg, Sheba medisinske senter i Tel HaShomer, Israel, og Wolfson medisinske senter i Holon, Israel.

Statistisk dør en person av føflekk-kreft hvert 52. minutt. De siste 30 årene har antallet tilfeller av sykdommen vært dramatisk økende mange steder i verden. Det fins ingen sikker og helhetlig kur mot sykdommen.

 

De nye oppdagelsene

Det forskerne har oppdaget er at spredningen av kreftceller fra det ytre hudlaget starter med at kreftsvulsten sender ut en type mikroRNA-molekyler til det indre hudlaget. Disse molekylene endrer forholdene i det indre hudlaget slik at det blir mulig for kreftcellene å fraktes dit.

Forskerne har oppdaget et kjemikalium som stanser mikroRNA-molekylene fra å komme fram til det indre laget av huden. De har også oppdaget et annet kjemikalium som stanser forandringene i det indre hudlaget etter at mikroRNA-molekylene er blitt levert der. Begge metoder vil effektivt stanse muligheten for spredning av kreften fra det ytre hudlaget. Forskningen så langt viser at det er gode muligheter til at disse kjemikaliene vil være egnet til bruk i en medisinsk kur.

Kunnskapen om hvilke forandringer som skjer i det indre hudlaget før spredning, vil også kunne bidra til at sykdommen vil kunne diagnostiseres på et tidlig tidspunkt i flere tilfeller enn til nå.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart