Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israelsk forskning redder honningbiene

En bie henter nektar fra en blomst (Foto: Daniela/Flickr)
En bie henter nektar fra en blomst (Foto: Daniela/Flickr)
På grunn av mangfoldige og nyskapende metoder dør færre bier i Israel enn i andre land.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Det blir færre og færre bier i verden. I mange land har et stort antall bier forsvunnet de siste årene. Fenomenet har fått navnet Colony Collapse Disorder (CCD), eller bikubekollaps.

Forskerne har funnet ut at arbeidsbiene plutselig forsvinner fra bikubene, noe som gjør at hele samfunn kollapser. Det kan være flere årsaker, for eksempel parasitter, sopp, stress, plantevernmidler eller virus.

I Israel holder antallet bier og bikuber seg stabilt på grunn av flere tiltak. Det skriver Israel21c i en artikkel publisert 28. september.

– Vi prøver alle mulige slags løsninger. Det forteller Hertzel Avidor, administrerende direktør i det israelske birøkterlaget.

– Vi gir støtte til israelsk forskning innen alle biologiske og botaniske metoder for å bekjempe CCD, fra å forsterke bienes immunsystem til å utvikle planter som er rike på nektar.

Hertzel Avidor, administrernde direktør i Israels birøkterlag (Foto: Flickr)
Hertzel Avidor, administrernde direktør i Israels birøkterlag (Foto: Flickr)

Birøkterlaget hjelper Israels 500 birøktere med å gjennomføre forskjellige tiltak. Det har resultert i at antall bikuber i Israel holdes stabilt på 110.000.

Selv om antall bier i Israel reduseres med rundt 10 prosent hvert år, blir nye biekolonier utplassert i kubene for å kompensere for tapet. På den måten opprettholdes den årlige honningproduksjonen i Israel på 3.000 tonn.

Det første tiltaket for å unngå biedød er å følge landbruksdepartementets retningslinjer når det gjelder å bekjempe og utrydde varroa-midd.

En av grunnene til bikubekollaps er ensidig kosthold. Dersom biene får et bredere utvalg av blomster, vil de bli sterkere og friskere. Derfor er et annet viktig tiltak å plante mellom 80.000 og 100.000 frøplanter, hovedsakelig eucalyptus, hvert år for å sikre at biene får nok mat å spise.

Eucalyptustre i blomstring (Foto: Wikipedia Commons/Ethel Aardvark)
Eucalyptustre i blomstring (Foto: Wikipedia Commons/Ethel Aardvark)

Aviv Eizenband, som leder skogavdelingen i Jødisk Nasjonalfond – Keren Kajemet LeIsrael, forkortet JNF-KKL, kunne fortelle til Israel21c at det ikke finnes mange områder som passer for skogplanting. Birøkterne har ledige landområder, men ikke nok blomster og busker for å tiltrekke biene.

Derfor har JNF-KKLs skogavdeling innledet er tett samarbeid med birøkterlaget. De har delt ut frøplanter gratis til birøkterne og gitt dem hjelp med å sette ut arter som blomstrer om vinteren. Det betyr at birøktere ikke trenger å fore biene så ofte med kostbart og usunt sukkervann i den kalde årstiden.

Med finansiering fra birøkterlaget har JNF-KKL nylig gitt ut en engelsk versjon av en katalog over planter som er rike på nektar.  Katalogen inneholder flere typer eukalyptustrær, i tillegg til trær og busker som for eksempel artene tamarisk, flasketrær, asketrær, rosentrær og Arroyo Sweetwood.

Smaken og konsistensen på honningen varierer etter hvilke blomstersorter biene samler nektar fra. Honning produsert i Israel inneholder en blanding av nektar hentet fra appelsintrær, plommetrær, eukalyptus, avokadotrærtimian og johannesbrødtrær.

Honning laget av nektar fra avokadoblomster (Foto: www.israeliproducts.com)
Honning laget av nektar fra avokadoblomster (Foto: www.israeliproducts.com)

Eizenband kunne også fortelle at mange birøktere i andre land er interesserte i lære av de israelske erfaringene. Ett eksempel er forskere fra det indiske Nimbkar Institutt for jordbruksforskning. De to siste årene har de vært på KKLs nasjonale frøsenter i Israel for å lære hvordan man planter blomster og eukalyptustrær med den hensikt å øke honningproduksjonen. KKL har tidligere sendt frøplanter til Jordan.

Det israelske birøkterlaget har også plantet eukalyptustrær langs grensa til Gaza i sør og Syria i nord i et samarbeid med forsvarsdepartementet. Det gir dobbel effekt ettersom biene får mat, og de israelske innbyggerne får beskyttelse mot skudd fra den andre siden.

CCD er foreløpig ikke påvist i Norge.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart