NB! Mindre enn 90 ledige billetter til Gamle Logen onsdag kveld

Bestill din billett nå for å få plass, det vil ikke bli solgt billetter ved inngangen!

En bie henter nektar fra en blomst (Foto: Daniela/Flickr)
En bie henter nektar fra en blomst (Foto: Daniela/Flickr)

Israelsk forskning redder honningbiene

På grunn av mangfoldige og nyskapende metoder dør færre bier i Israel enn i andre land.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Det blir færre og færre bier i verden. I mange land har et stort antall bier forsvunnet de siste årene. Fenomenet har fått navnet Colony Collapse Disorder (CCD), eller bikubekollaps.

Forskerne har funnet ut at arbeidsbiene plutselig forsvinner fra bikubene, noe som gjør at hele samfunn kollapser. Det kan være flere årsaker, for eksempel parasitter, sopp, stress, plantevernmidler eller virus.

I Israel holder antallet bier og bikuber seg stabilt på grunn av flere tiltak. Det skriver Israel21c i en artikkel publisert 28. september.

– Vi prøver alle mulige slags løsninger. Det forteller Hertzel Avidor, administrerende direktør i det israelske birøkterlaget.

– Vi gir støtte til israelsk forskning innen alle biologiske og botaniske metoder for å bekjempe CCD, fra å forsterke bienes immunsystem til å utvikle planter som er rike på nektar.

Hertzel Avidor, administrernde direktør i Israels birøkterlag (Foto: Flickr)
Hertzel Avidor, administrernde direktør i Israels birøkterlag (Foto: Flickr)

Birøkterlaget hjelper Israels 500 birøktere med å gjennomføre forskjellige tiltak. Det har resultert i at antall bikuber i Israel holdes stabilt på 110.000.

Selv om antall bier i Israel reduseres med rundt 10 prosent hvert år, blir nye biekolonier utplassert i kubene for å kompensere for tapet. På den måten opprettholdes den årlige honningproduksjonen i Israel på 3.000 tonn.

Det første tiltaket for å unngå biedød er å følge landbruksdepartementets retningslinjer når det gjelder å bekjempe og utrydde varroa-midd.

En av grunnene til bikubekollaps er ensidig kosthold. Dersom biene får et bredere utvalg av blomster, vil de bli sterkere og friskere. Derfor er et annet viktig tiltak å plante mellom 80.000 og 100.000 frøplanter, hovedsakelig eucalyptus, hvert år for å sikre at biene får nok mat å spise.

Eucalyptustre i blomstring (Foto: Wikipedia Commons/Ethel Aardvark)
Eucalyptustre i blomstring (Foto: Wikipedia Commons/Ethel Aardvark)

Aviv Eizenband, som leder skogavdelingen i Jødisk Nasjonalfond – Keren Kajemet LeIsrael, forkortet JNF-KKL, kunne fortelle til Israel21c at det ikke finnes mange områder som passer for skogplanting. Birøkterne har ledige landområder, men ikke nok blomster og busker for å tiltrekke biene.

Derfor har JNF-KKLs skogavdeling innledet er tett samarbeid med birøkterlaget. De har delt ut frøplanter gratis til birøkterne og gitt dem hjelp med å sette ut arter som blomstrer om vinteren. Det betyr at birøktere ikke trenger å fore biene så ofte med kostbart og usunt sukkervann i den kalde årstiden.

Med finansiering fra birøkterlaget har JNF-KKL nylig gitt ut en engelsk versjon av en katalog over planter som er rike på nektar.  Katalogen inneholder flere typer eukalyptustrær, i tillegg til trær og busker som for eksempel artene tamarisk, flasketrær, asketrær, rosentrær og Arroyo Sweetwood.

Smaken og konsistensen på honningen varierer etter hvilke blomstersorter biene samler nektar fra. Honning produsert i Israel inneholder en blanding av nektar hentet fra appelsintrær, plommetrær, eukalyptus, avokadotrærtimian og johannesbrødtrær.

Honning laget av nektar fra avokadoblomster (Foto: www.israeliproducts.com)
Honning laget av nektar fra avokadoblomster (Foto: www.israeliproducts.com)

Eizenband kunne også fortelle at mange birøktere i andre land er interesserte i lære av de israelske erfaringene. Ett eksempel er forskere fra det indiske Nimbkar Institutt for jordbruksforskning. De to siste årene har de vært på KKLs nasjonale frøsenter i Israel for å lære hvordan man planter blomster og eukalyptustrær med den hensikt å øke honningproduksjonen. KKL har tidligere sendt frøplanter til Jordan.

Det israelske birøkterlaget har også plantet eukalyptustrær langs grensa til Gaza i sør og Syria i nord i et samarbeid med forsvarsdepartementet. Det gir dobbel effekt ettersom biene får mat, og de israelske innbyggerne får beskyttelse mot skudd fra den andre siden.

CCD er foreløpig ikke påvist i Norge.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart