Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelske forskere lager energi av spinat

Israelske forskere har funnet opp en metode for å gjøre spinat om til elektrisitet og hydrogen. (Illustrasjonsfoto: Sloane Poe, flickr.com)
Israelske forskere har funnet opp en metode for å gjøre spinat om til elektrisitet og hydrogen. (Illustrasjonsfoto: Sloane Poe, flickr.com)
Spinat gir ikke bare energi til mennesker og dyr. De grønne bladene kan også lage elektrisitet og hydrogen.

Skipper’n hadde rett da han spiste spinat for å bli sterk. Nå har israelske forskere bevist at den sunne planten ikke bare er god mat. Den kan også bidra med å lage elektrisitet og hydrogen. Det skriver Israel21c i en artikkel publisert 2. oktober.

Skipper'n fikk kreftene sine fra spinat.
Skipper’n fikk superkreftene sine fra spinat.

 

Ved å bruke et enkelt membranekstrakt fra spinatblad har forskere ved universitetet Technion i Haifa funnet opp en biofoto-elektrokjemisk celle (BPEC) som produserer elektrisitet og hydrogen fra vann ved hjelp av sollys.

Den unike kombinasjonen av en menneskeskapt BPEC-celle og plantemembraner, som på naturlig vis absorberer sollys og effektivt gjør det om til en strøm av elektroner som kan lagres kjemisk, baner veien for nye og rene teknologier fra fornybare kilder.

– Denne forskningen er unik fordi den har vært et samarbeid mellom tre forskjellige fakulteter: biologi-, kjemi- og materialteknikk, forteller professor Avner Rothschild fra Institutt for materialteknologi.

Forskningen ble gjort av doktorgradstudentene Roy I. Pinhassi, Dan Kallmann og Gadiel Saper med veiledning fra professorene Rothschild, Noam Adir fra Institutt for kjemi og Gadi Schuster fra Institutt for biologi.

– Kombinasjonen av det naturlige (spinatblader) og det kunstige (fotoelektriske celler og elektroniske komponenter) er komplisert og utfordrende. Derfor må vi samarbeide for å få disse komponentene til å kommunisere med hverandre, sier Rothschild.

 

Technion-instituttet i Haifa (Foto: Alex Jilitsky, flickr.com)
Technion-universitetet i Haifa (Foto: Alex Jilitsky, flickr.com).

For å kunne bruke fotosyntesen til å produsere elektrisk strøm blandet forskerne en jernbasert oppløsning med spinatekstraktet. Denne blandingen gjør det enklere for elektroner fra spinatmembranene å bli overført til den elektriske kretsen, og det fører til at det oppstår elektrisk strøm i cellen.

Den elektriske strømmen kan også blir kanalisert til å lage hydrogengass ved å tilsette elektrisk strøm fra en liten fotoelektrisk celle som absorberer det overflødige lyset. På den måten kan omdannelsen av solenergi til kjemisk energi inne i BPEC-cellen lagres som hydrogengass.

Illustrasjonen viser hvordan BPEC-cellen lager elektrisitet (Foto: Technion)
Illustrasjonen viser hvordan BPEC-cellen lager elektrisitet (Foto: Technion).

 

På samme måte som med hydrokarboner kan denne hydrogengassen brennes, og dermed lage varme og elektrisitet.

I motsetning til forbrenning av hydrokarboner, som resulterer i drivhusgassen karbondioksid i atmosfæren, og dermed forurenser miljøet, blir det bare rent vann når hydrogen forbrennes.

Den israelske oppfinnelsen utgjør en lukket sirkel som begynner med vann og avsluttes med vann.  Forskerne mener derfor at dette kan være et rent og bærekraftig alternativ til fossilt brensel.

Det naturvitenskapelige tidsskriftet Nature publiserte de israelske forskernes rapport 23. august 2016.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart