Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Revolusjonerende israelsk teknologi kan redde hundretusenvis av liv i året

Slik ser lungekreft-celler ut. (Foto: Welcome Images/Flickr)
Slik ser lungekreft-celler ut. (Foto: Welcome Images/Flickr)
Israelske forskere har klart å utvikle en blodprøve som kan avdekke lungekreft.

Israelske forskere fra det Rehovot-baserte selskapet Nucleix har lykkes i å utvikle en blodprøve som kan diagnostisere lungekreft. Det er første gang noen har klart å utvikle en slik revolusjonerende teknologi. Den nye testen kan diagnostisere sykdommen lenge før den sprer seg i kroppen og dermed øker sjansene for å overleve. Mange med lungekreft dør bare måneder etter at de har fått diagnosen.

– Dette er en fantastisk prestasjon etter åtte års arbeid. Testen er utviklet her i Israel. Vi gikk med en drøm om å gjøre et betydelig bidrag til menneskeheten og kunne være med og redde liv. Vi er overbevist om at denne testen vil redde flere hundre tusen liv i året over hele verden, sier en stolt Elon Ganor til avisen Israel Hayom.

Hvert år får rundt 1,8 millioner mennesker diagnosen lungekreft. Av disse dør nesten 1,6 millioner innen ett år etter at sykdommen er påvist. Lungekreft blir ved de fleste tilfeller oppdaget ved en tilfeldighet, ved rutinekontroll (screening), eller som en følge av symptomer som langvarig hoste, blodig hoste, pusteproblemer og vekttap.

Lungekreft kan nå avdekkes ved blodprøve og redde flere hundre tusen liv. (Foto: Welcome Images)
Lungekreft kan nå avdekkes ved blodprøve. Det kan redde mange liv. (Foto: Welcome Images)

Diagnostisering av sykdommen er normalt gjort med en CT-scanner, men disse er svært unøyaktige. Den nye testen er utviklet av Dr. Elon Ganor, administrerende direktør i Nucleix, sammen med kollegene Dr. Danny Frumkin, Dr. Adam Wasserstrom og Dr. Ofer Shapira. Testen er basert på kreftens genetiske kode.

Cytosin er en av de fire hovedbasene som finnes i DNA og den holdes sammen av tre hydrogenbindinger. En studie utført av professor Haim Cedar fra Hebrew University i Jerusalem avdekket at de tre hydrogenbindingene fungerer som en slags av-og-på knapp som aktiverer, eller deaktiverer, forskjellige gener og avgjør hvor mottakelige vi er for kreft og andre sykdommer. Når en endring skjer i det samme molekylet, vil det produseres celler og resultere i dannelsen av kreftsvulster.

De israelske forskerne klarte å isolere denne endringen og kunne dermed utvikle en blodprøve som identifiserte dannelsen av kreftsvulster. To studier er blitt gjennomført med 170 frivillige i hver studie. 70 av deltakerne hadde lungekreft mens de 100 andre tilhørte risikogruppen for lungekreft, for eksempel ved at de var storrøykere, men uten at de hadde sykdommen.

Resultatet viste en spesifisitet på 94 prosent (det vil si at 94 prosent av de friske ble identifisert som friske) og en sensitivitet på 75 prosent (lungekreft ble påvist hos 75 prosent av dem som faktisk var syke). Dette er en svært høy grad av nøyaktighet.

Forskerne tror testen vil være på markedet innen to år og rettet inn mot storrøykere over 50 år, eller de som blir utsatt for mye passiv røyking.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart