Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Tel Aviv er Midtøstens Silicon Valley

Magnus Mathisen forsøker VR-briller for første gang. Mange israelske oppstartsbedrifter satser på den nye teknologien.
Magnus Mathisen forsøker VR-briller for første gang. Mange israelske oppstartsbedrifter satser på den nye teknologien.
Ingen land i verden har flere oppstartsbedrifter per innbygger enn Israel.

Silicon Valley er for de fleste kjent som det fremste stedet for oppstartsbedrifter i verden, men ikke mange er like klar over at Tel Aviv følger hakk i hæl. Med 6000 nye oppstartsbedrifter, de aller fleste lokalisert i Tel Aviv, er Israel landet som har flest oppstartsbedrifter per innbygger. Kun USA har flere oppstartsbedrifter uavhengig av innbyggertall. Men så bor det 320 millioner i USA, kontra åtte millioner i lille Israel.

– Kun Silicon Valley har flere oppstartsbedrifter enn Tel Aviv, forteller Yoni Zierler, den israelske guiden som har vært med på MIFFs ungdomstur til Israel.

På grunn av det enorme antallet entreprenører i Israel har landet fått kallenavnet «Start-Up Nation». Uttrykket stammer ifra en bok fra 2009, som tok for seg det økonomiske mirakelet Israel. Til tross for at det bor under ti millioner mennesker i den snart 70 år gamle nasjonen, har Israel flere selskaper på den amerikanske teknologibørsen Nasdaq enn noen andre utenlandske nasjoner.

– På mange måter var Jaffa-appelsinen den aller første oppstartsbedriften.

Guy Bar har startet et selskap som i dag er verdt 17 millioner kroner. Han fortalte MIFF-ungdommene om hva som var årsaken bak suksessen.
Guy Bar har startet et selskap som i dag er verdt 17 millioner kroner. Han fortalte MIFF-ungdommene om hva som var årsaken bak suksessen. Selv om han møtte mye motstand ga han aldri opp troen.

Jaffa-appelsinen har sitt navn fra byen Jaffa og ble utviklet av jødiske bønder på midten av 1900-tallet. Etter etableringen av staten Israel i 1948 ble appelsinen en viktig eksportvare for landet. I dag er merkevaren solgt og appelsinen dyrkes nå stort sett i land med lavere kostnader enn Israel. Nå er Israel mer kjent for sine mange selskaper og teknologiske utviklinger som endrer folks hverdag.

– Jeg startet selskapet mitt med minus 12.000 kroner på kontoen. I dag er selskapet verdt over 17 millioner kroner, forteller Guy Bar, som har startet selskapet Hyfit.

De produserer et treningsapprat som de håper skal revolusjonere hvordan folk trener. Deltakerne på MIFFs ungdomstur fikk møte den unge entreprenøren på et omvisningssenter for israelske oppstartsbedrifter. Bar fortalte at det hadde vært mange nederlag før han til slutt fikk suksess. Men tross nederlag ga han aldri opp.

– Nederlag fører til suksess, så lenge du lærer av dine feil. Du må ha en holdning om at dette skal du klare. Det handler om å ha den rette innstillingen, forklarer han.

På en omvisningssenter kunne deltakerne lære mer om israelske oppstartsbedrifter.
På en omvisningssenter kunne deltakerne lære mer om israelske oppstartsbedrifter.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart