Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Sjekk denne utrolige oppfinnelsen

Forskere ved Technion i Israel har utviklet et limpistol som kan brukes til å lime sammen store sår. (Foto: Technion)
Israelske forskere har utviklet en limpistol som limer kroppen sammen etter skader.

Forskere ved Technion, Israels tekniske institutt, har utviklet en limpistol som limer kroppen sammen igjen etter at den er utsatt for alvorlige skader, skriver nettavisen Times of Israel.

I dag brukes nåler og stifter ved alvorlige skader, men denne behandlingen har flere ulemper: Den kan være smertefull, etterlater arr, krever at legene er svært dyktige og må noen ganger fjernes etter at vevet har grodd. Sting på tarmene, lunger og blodkar ender ofte opp med å lekke og krever derfor en tetningsmasse.

Professor Boaz Mizrahi har ledet forskningen ved det israelske universitet. (Foto: Technion)

Det medisinske limet som forskerne har utviklet er en «to-i-ett» løsning, sier professor Boaz Mizrahi, leder av Biomateriale-avdelingen ved Technion. Limpistolen erstatter både stingene og tetningsmassen, og fungerer mot både ytre og indre skader.

Medisinsk lim brukes allerede i dag i dermatologi, kirurgi og andre områder, men limene som i dag brukes til å erstatte nålene og stiftene har store begrensninger. Blant annet er de veldig giftig og kan bare brukes på hudens overflate. I tillegg kan herding av limet gjøre organet mindre fleksibelt eller at adhesjonen ikke blir tilstrekkelig sterk.

Disse begrensningene har gjort at forskere har jaktet på et lim som passer for forskjellige vev, som ikke er giftig og som er fleksibelt etter herdring. Et slikt lim må også kunne brytes ned i kroppen etter at vevet er limt sammen.

Mizhrai jobbet med doktorgradsstudent Alona Shagan på prosjektet og sammen har de kommet opp med et «veldig sterkt, ikke-giftig lim som forblir fleksibelt etter at det har størknet».

En varm limpistol brukes til å smelte limet og smøre det på det skadet vev. Limpistolen varmer limet til rett over kroppstemperatur, slik at det ikke skal forårsake brannskader. Etter at limet er påført vil det raskt herdes, før det brytes ned i løpet av få uker. Limet er også egnet til bruk på innsiden av kroppen og det er fire ganger så sterkt som eksisterende produkter som brukes til dette formålet. Test på celler og laboratoriedyr viste at limet var effektivt og ikke giftig.

Forskerne tror det det nye limet vil føre til en utvikling av produkter som vil redusere bruken av sting og stifter, og som gjør at pasientene blir fortere friske og får mindre arr.

Technion har patentert teknologien. Siden komponentene er laget av materialer som tidligere er blitt godkjent av US Food and Drug Administration (FDA), så håper Mizrahi at «produktet kan komme på markedet innen to til tre år». Technion ser nå etter en kommersiell partner for å få teknologien ut på markedet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart