Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Planlegger en ny tur til månen

President Reuven Rivlin (t.v) og vitenskapsminister Izhar Shay viser frem skissene til Beresheet 2. (Foto: Haim Zach)

Israel vil i 2024 nok en gang prøve å lande et ubemannet kjøretøy på månen med prosjektet Beresheet 2, skriver Yedioth Ahronot. Det første forsøket endte med at romfartøyet krasjet på månens overflate kort tid før landing.

Israel sendte det ubemannede romfartøyet Beresheet – hebraisk for Genesis – til månen i april 2019. Fartøyet klarte å komme i bane rundt månen som planlagt, men fikk periodiske motor- og kommunikasjonsproblemer under landingen, som gjorde at det til slutt krasjet på månens overflate.

I det nye prosjektet skal det skytes opp to landingsfartøy og et fartøy som skal gå i bane rundt månen. De to landingsfartøyene skal lande på ulike deler av månen og foreta vitenskapelige oppgaver, mens det siste fartøyet skal gå i bane rundt månen i flere år og gjennomføre eksperimenter og samle inn data på vegne av israelske skoleelever.

Beslutningen om å involvere tre romfartøyer i det nye prosjektet ble tatt i kjølvannet av lærdommene i forbindelse med krasjlandingen til Beresheet 1.

Forskningsdepartementet i Israel sier prosjektet vil koste rundt 900 millioner kroner. Pengene kommer fra internasjonale partnere og givere. Statseide Israel Aerospace Industries (IAI) og den ideelle organisasjonen SpaceIL, som ble opprettet i 2011 for å promotere romfart og utdanning i Israel, er begge involvert i prosjektet.

– Vi satser høyt med Beresheet. Ikke bare til verdensrommet, men for den langsiktige fremtiden til staten Israel. Det vil vi gjøre med å skape nysgjerrighet og håp, evnen til å drømme og realisere drømmer ved å styrke teknologisk utdanning, forskning, vitenskap og ingeniørfag for israelske studenter. Ved å gjøre det vil vi sikre Israels teknologiske mobilitet for dagens skolebarn, som er morgendagens forskere og ingeniører, sier Shimon Sarid, styreleder i SpaceIL.

Beresheet 2-prosjektet ble presentert i en seremoni i presidentboligen med president Reuven Rivlin til stede. Vitenskapsminister Yizhar Shai, Space IL-grunnlegger Kfir Damri, Space IL-sjefen og Israel Aerospace Industries-styreleder Boaz Levy deltok også på seremonien.

– Vi legger ut på en ny reise, som er kjent, men likevel annerledes. Til slutt håper vi å lande tre fartøy trygt på månen. Dette prosjektet vil utvide menneskenes kunnskap med banebrytende vitenskapelige eksperimenter, og hjelpe oss å bedre forstå universet vi lever i, sa president Rivlin.

Bare USA, Kina og Sovjetunionen har tidligere klart å lande et fartøy på månen.

En prototype av Beresheet 2, som etter planen skal skytes ut i verdensrommet i 2024. (Foto: SpaceIL)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart