Den israelske slakterfrie oppstartsbedriften Future Meat Technologies har åpnet verdens første industrielle fabrikk for kultivert kjøtt, det vil si kjøtt produsert av cellekulturer av animalske celler i stedet for slaktede dyr.
Fabrikken har åpnet i byen Rehovot, hvor Weizmann Institute of Science og landbruksutdanningen til det hebraiske universitet i Jerusalem ligger. Den har kapasitet til å produsere 500 kilo med kunstig kjøtt om dagen, som tilsvarer rundt 5000 hamburgere. Anlegget gjør skalerbar kultivert kjøttproduksjon til en realitet, skriver den israelske avisen Israel Hayom.
– Åpningen av fabrikken markerer et stort skritt i Future Meat Technologies vei inn i markedet, og vil være en viktig faktor i å bringe våre produkter til butikkhyllene innen 2022, forteller administerende direktør Rom Kshuk.
– Å ha en fungerende produksjonslinje setter fart på viktige prosesser som reguleringer og produktutvikling, forklarer selskapets direktør videre.
Foreløpig kan fabrikken produsere kultivert kjøtt fra kylling, gris og lam uten bruk av dyreserum eller genetisk modifisert organisme. Produksjonen av biff vil snart starte opp. Future Meat Technologies sin unike plattform gjør det mulig med rask produksjon, rundt 20 ganger raskere enn vanlig dyrehold.

Professor Yaakov Nahmias, grunnlegger og vitenskapelig sjef i Future Meat Technologies, sier fabrikken revolusjonerer «slaktefri kjøttproduksjon», siden den kan ha en lønnsom produksjon langt tidligere enn markedet har forventet.
– Målet vårt er å gjøre kultivert kjøtt tilgjengelig for alle, samtidig som vi sørger for at vi produserer deilig mat som er både sunn og bærekraftig, som bidrar til å sikre fremtiden for kommende generasjoner, forklarer Nahmias.
I tillegg til at ingen dyr vil bli slaktet i forbindelse til kjøttproduksjonen til Future Meat Technologies, er det også ventet at produksjonsprosessen vil føre til 80% mindre utslipp av drivhusgasser og bruke 99% mindre landareal og 96% mindre vann enn den tradisjonelle kjøttproduksjonen.
Det israelske selskapet har som mål at produktene deres skal være i butikkhyllene i USA i løpet av 2022 og jobber med å få godkjent nye produksjonsanlegg. Målet er i første omgang å ekspandere i USA.
En studie publisert på nettstedet forskning.no viser at kunstig kjøtt kan bli godt mottatt også av vegetarianere og veganere. Israel har flest veganere per innbygger i verden og israelske byer regnes som svært veganvennlige.