Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kan ha gjort et ALS-gjennombrudd

Den tidligere forretningsmannen og obersten Shai Rishoni var en kjent israelsk ALS-aktivist. Han fikk selv påvist ALS i 2011. I mai 2018 døde han. Rishoni var en pådriver for å finne en behandling for nervesykdommen. (Foto: Moshe Shai/Flash90)
Israelske forskere kan ha gjort en oppdagelse som gir håp om en behandling.

Israelske forskere sier de har avdekket en nøkkelmekanisme som forårsaker den nevrodegenerative sykdommen ALS, som kan gjøre at man kan forsinke eller reversere tilstanden som rammer tusenvis av mennesker årlig.

Et team fra Tel Aviv-universitet, sammen med forskere fra Sheba medisinske senter og institusjoner i Tyskland, Frankrike, USA og Storbritannia, avdekket opphopning av proteinet TDP-43 nær nevromuskulære knutepunkter, som oversetter nevrale signaler til motorisk aktivitet. Det gjorde at motoriske nerveceller døde ved at den mitokondrielle produksjonen ble hemmet.

Dette fører igjen til amyotrofisk lateralsklerose, kjent som ALS, som gjør at pasienter mister evnen til å gå, snakke eller til og med å puste. Ved å bruke et eksperimentelt molekyl for å bryte ned TDP-43 i dyr, var forskerne i stand til å gjenopprette aktiviteten i motornevroner. Det åpner døren for en mulig behandling av ALS, hvis det blir oppdaget før skaden blir for alvorlig.

– Denne oppdagelsen kan føre til utviklingen av en behandling som enten bryter ned proteinet TDP-43 eller som øker produksjonen av proteiner som er nødvendig for mitokondriell funksjon, og dermed reparere nervecellene før den uopprettelige skaden oppstår i ryggmargen, sier professor Eran Perlson, som har ledet studien, til nettavisen Times of Israel.

I dag finnes det ingen godkjent behandling for ALS, men sykdommen har de siste årene fått mye fokus og penger til forskning. Forskere ved Ben Gurion-universitet i Negev jobber også med en mulig behandling av ALS. Deres medisin har vist gode resultater i dyretester og skal testes på mennesker.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart