Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Den tidligere forretningsmannen og obersten Shai Rishoni var en kjent israelsk ALS-aktivist. Han fikk selv påvist ALS i 2011. I mai 2018 døde han. Rishoni var en pådriver for å finne en behandling for nervesykdommen. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Kan ha gjort et ALS-gjennombrudd

Israelske forskere kan ha gjort en oppdagelse som gir håp om en behandling.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Israelske forskere sier de har avdekket en nøkkelmekanisme som forårsaker den nevrodegenerative sykdommen ALS, som kan gjøre at man kan forsinke eller reversere tilstanden som rammer tusenvis av mennesker årlig.

Et team fra Tel Aviv-universitet, sammen med forskere fra Sheba medisinske senter og institusjoner i Tyskland, Frankrike, USA og Storbritannia, avdekket opphopning av proteinet TDP-43 nær nevromuskulære knutepunkter, som oversetter nevrale signaler til motorisk aktivitet. Det gjorde at motoriske nerveceller døde ved at den mitokondrielle produksjonen ble hemmet.

Dette fører igjen til amyotrofisk lateralsklerose, kjent som ALS, som gjør at pasienter mister evnen til å gå, snakke eller til og med å puste. Ved å bruke et eksperimentelt molekyl for å bryte ned TDP-43 i dyr, var forskerne i stand til å gjenopprette aktiviteten i motornevroner. Det åpner døren for en mulig behandling av ALS, hvis det blir oppdaget før skaden blir for alvorlig.

– Denne oppdagelsen kan føre til utviklingen av en behandling som enten bryter ned proteinet TDP-43 eller som øker produksjonen av proteiner som er nødvendig for mitokondriell funksjon, og dermed reparere nervecellene før den uopprettelige skaden oppstår i ryggmargen, sier professor Eran Perlson, som har ledet studien, til nettavisen Times of Israel.

I dag finnes det ingen godkjent behandling for ALS, men sykdommen har de siste årene fått mye fokus og penger til forskning. Forskere ved Ben Gurion-universitet i Negev jobber også med en mulig behandling av ALS. Deres medisin har vist gode resultater i dyretester og skal testes på mennesker.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart