Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kassam-raketter er terrorvåpen

Tusenvis av Kassam-raketter er avfyrt fra Gaza-stripen mot israelske mål siden oktober 2001. Angrepene har fortsatt med økt intensitet etter den israelske tilbaketrekningen i september 2005.

Tusenvis av Kassam-raketter er avfyrt fra Gaza-stripen mot israelske mål siden oktober 2001. Angrepene har fortsatt med økt intensitet etter den israelske tilbaketrekningen i september 2005.

Rakettene er avfyrt fra områder som er kontrollert av de palestinske myndighetene, men de palestinske sikkerhetsstyrkene har aldri gjort varige og seriøse tiltak for å stanse angrepene. Terroristene får stadig flere raketter som de kan ramme mesteparten av Israels innbyggere med. Når disse rakettene først er laget, er de lette å spre og gjemme bort, derfor er det produksjonen som må forhindres mest mulig.

I løpet av de siste syv årene er tolv israelere drept av terror-rakettene.

Terrorvåpen sprer frykt og pine
Kassam-rakettene er uten styresystem. De er laget spesielt som et terrorvåpen for å bruke mot tilfeldige, sivile mål, heter det i en beskrivelse på Wikipedia. Til tross for at hundrevis av raketter er skutt mot bosetninger på Gaza-stripen og israelske tettsteder nord og øst for Gaza-stripen, har de fysiske ødeleggelsene vært relativt små. Den psykiske effekten på israelerne som får raketter ned i nabolaget har imidlertid vært stor.

Tekniske detaljer
Kassam-rakettene består av en lang jernsylinder på 1-2 meter. I halen er det fire små stabiliserende vinger, og i spissen er eksplosiver samlet i et lite stridshode. De største rakettene kan ha opptil 20 kilo sprengstoff, i følge IDF.

Kassam-rakettene er en variant av Hizbollahs Katyusha-raketter som truer Nord-Israel. Under Den andre Libanon-krigen sommeren 2006 angrep Hizbollah Israel med over 4.000 raketter.

Ny trussel fra Vestbredden
Palestinske terrorgrupper arbeider intenst med å utvikle rakettenes rekkevidde, og å bygge opp et rakett-arsenal på VestbreddenPalestinere har allerede gjort fem kjente forsøk på storstilt produksjon av Kassam-raketter på Vestbredden. Alle har vært forhindret av israelere.

På nettsiden til terrorgruppen Izz e-din al-Wassam (25. juni 2005) blir Kassam-raketter på Vestbredden utropt til det viktigste «avskrekkingsvåpenet» i neste fase av konflikten med Israel. «Akkurat som selvmordsangrepene har vært hovedvåpenet i løpet av de siste årene.» Hele artikkelen er oversatt til engelsk av The Institute for Counter-Terrorism. En stor del av den israelske befolkningen bor innen rekkevidde av en Kassem-rakett med rekkevidde på opptil 20 km og utskutt fra Vestbredden.

De siste årene har israelske sikkerhetsstyrker avdekket flere forsøk på masseproduksjon av Kassam-raketter på Vestbredden. Terrororganisasjonen Hamas har fortsatt sine anstrengelser for å skaffe rakettkapasitet på Vestbredden under hele den midlertidige våpenhvilen som PA-formann Mahmoud Abbas fremforhandlet tidlig i 2005.

Kassam-rakettenes historie
I følge Hamas ble den første Kassam-raketten utviklet av Nidal Fat’hi Rabah Farahat. Adnan al-Ghoul («Kassamens far»), som også stod sentral i produksjonen av de første rakettene, ble drept av IDF i oktober 2004.
I følge israelske sikkerhetskilder bistod tjenestemenn i PA i utviklingsarbeidet, skriver Jewish Virtual Library.

Den første Kassam-raketten ble skutt mot israelske mål på Gaza-stripen i oktober 2001. Fem måneder senere traff de første rakettene en israelsk by. 5. mars 2002 slo to raketter ned i Sderot.

28. juni 2004 krevde terror-rakettene sine første dødsoffer i Sderot, Mordechai Yosefov (49) og Afik Zahavi (4).

Israels reaksjon
Israel har prøvd å stanse rakettangrepene med operasjoner mot våpenproduksjonen og terrorcellene som står for angrepene. En rekke av de israelske luftangrepene mot Gaza-stripen de siste årene har vært for å forhindre nye rakettangrep. Israel har også gjennomført større bakkeoperasjoner i et forsøk på å stanse Kassam-trusselen.

Da rakettangrepene fortsatte etter tilbaketrekningen, begynte IDF å skyte med artilleri mot utskytningsområdene for Kassam-raketter. Israel gjengjeldelser tvang terroristene lenger bort fra grensen. På grunn av rakettenes begrensede rekkevidde har dette redusert antallet raketter som slår ned på israelsk territorium betydelig.

Maktbruken, også etter tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, har vært tilbakeholdende. Det vil åpenbart ikke bli tilfellet hvis Kassam-raketter blir skutt fra Vestbredden, skrev militæranalytikeren Ze’ev Schiff i Ha’aretz 6. oktober 2004.

I november 2005 ble det meldt at Israel er i ferd med å forhandle om å kjøpe et forsvarssystem mot kortrekkende raketter. Det er utviklet av det amerikanske selskapet Lockheed Martin Corp. i samarbeid med et sveitsisk firma. Systemet skyter ut shrapnel, metallbiter, som slår raketten ut av kurs. I tester var det vellykket i 80 % av tilfellene.

Andre navn
De ulike palestinske gruppene som har deltatt i rakettangrepene mot Israel, har gitt sine raketter ulike navn (se tabell). I media blir alle palestinske raketter normalt omtalt som Kassam-raketter.

HamasKassam
Islamsk JihadAl Quds
PRCal-Nasser
TanzimSearya
FatahKafah

Relaterte lenker:
Søker forsvar mot Kassam-raketter
Kjemper mot rakett-trussel fra Vestbredden
Rakett-trusler og avskrekking
Rakett-trusler

Lenker til mer informasjon om Kassam-raketter (engelsk):
Hamas’ next strategic weapon in the West Bank – ICT
Qassam rocket – Wikipedia
Kassam rockets from the Gaza Strip – IDF

ASHKELON:
Kassam-rakett slo ned i sentrum
En Kassam-rakett slo ned på en tom parkeringsplass til en videregående skole i Ashkelon tirsdag. Aldri tidligere har en palestinsk terrorrakett fra Gaza-stripen truffet mål lenger nord.
– Dette er en alvorlig opptrapping i terrorkrigen som Hamas er ansvarlig for, sier statsminister Ehud Olmert. Hamas sin militære fløy, Iz al-Din al-Qassam brigadene, sier de stod bak rakettangrepet.
– Rakettangrepet var et forsøk på å skade sivile israelere som lever innenfor Israels anerkjente grenser. Det vil ha langtrekkende konsekvenser, legger Olmert til. «Hamas vil bli de første til å oppleve det.»
Palestinske terrorister har i lang tid arbeidet på å utvide rekkevidden til sine Kassam-raketter.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart