Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Etiske dilemmaer for Israel

Israel kjemper en ny type krig, mener David Horovitz, sjefredaktør i Jerusalem Post. Krigen kan vinnes med mye større bruk av luftmakt, eller større bakkeoffensiver - men Israels regjering nøler. De ønsker ikke å skade sivile libanesere eller miste mange egne soldater.

Israel kjemper en ny type krig, mener David Horovitz, sjefredaktør i Jerusalem Post. Krigen kan vinnes med mye større bruk av luftmakt, eller større bakkeoffensiver – men Israels regjering nøler. De ønsker ikke å skade sivile libanesere eller miste mange egne soldater.

Det følgende bygger på Horovitz sin analyseartikkel fra 8. august.

Den siste måneden har omlag en fjerdedel av Israel vært «shut down» på grunn av stadige rakettangrep fra nabolandet Libanon. Det har vist seg umulig å stanse angrepene med luftoperasjoner og en smal buffersone (6-8 km) i sør-Libanon. Israel har nå to militære muligheter: Enten å gå til mer omfattende bombeangrep (som vil forårsake langt fra målrettet skade) eller rykke dypere inn i sør-Libanon med større antall styrker.

Også i 1991 var Israel utsatt for rakettangrep, den gang fra Saddam Husseins Irak. Men denne gang er 39 raketter avløst av 10.000 til 14.000 raketter fra Iran og Syria, påpeker Horovitz.

– Tusenvis av raketter blir skutt mot israelske byer og landsbyer fra hjertet av libanesiske boligområder, enten med støtte eller forferdelse fra lokalbefolkningen, skriver Horovitz.

Opptrapping i bombeangrepene vil øke de sivile libanesiske tapstallene. En utvidet bakkeoperasjon vil sette langt flere israelske soldatliv i fare. Noen israelske eksperter foretrekker bakkeoperasjon, for andre er valget enkelt, skriver Horovitz. «- Døde libanesere eller døde israelere? Hva er problemet?»

Likevel nøler Israel. Frykten for å skade sivile libanesere kommer både fra landets egen moralsk standard, men også for hva resultatet blir på verdensarenaen. Israel har ikke råd til å stå alene igjen i sitt hjørne.

– Vil USA stå last og bram med Israel hvis anti-israelske og anti-amerikanske protester griper den arabiske verden og mobiliserer massene også i andre regioner?, spør Horovitz.

Så langt mener den israelske befolkning at Israels aksjoner i Libanon har stått i forhold til trusselen, skaden og drapene som er påført av Hizbollah. Men Israel kan ikke bruke så mye mer styrke, uten at egen moral eller verdensopinionen stanser dem, mener Horovitz. Samtidig står Israel overfor stadig mer oppfinnsomme, kyniske og nådeløse fiender.

– Valget blir stadig mer uunngåelig – drep eller bli drept, påpeker sjefredaktøren for Israels største engelsk-språklige avis. Kan Israel opprettholde sin verdsettelse av alle menneskeliv, og samtidig overleve? Må Israel tolke sine jødiske standarder på ny for å overleve?

– Før eller siden, konkluderer Horovitz, må Israel bestemme seg for hvor langt vi er forberedt på å bruke den knusende styrke som vi har til rådighet for å opprettholde vår rett til et nasjonalt liv i denne ondskapsfulle del av verden.

Kritikk mot kommunikasjon til verden
Sjefredaktøren gir også kritikk til regjeringens og IDFs informasjonsmedarbeidere. Han mener Israels arbeid for å få støtte i verdensopinionen har vært feilslått, «som vanlig».

– Israel har ikke fått frem at dette er en krig mot Iran, som i all åpenhet krever Israels utslettelse.

– Israel har ikke effektivt uttrykt hvor utspekulert fienden man står overfor er. Hizbollah angriper sivile israelere, men gråter til det internasjonale samfunnet når Israels forsøk på å stanse angrepene uunngåelig fører til død og ødeleggelse.

– Israel har vært trege med å fremlegge videodokumentasjon som viser Hizbollahs angrep, spesielt i forbindelse med tragedien i Qana.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart