Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Reaksjonene på terrorangrepet

Et handlesenter i den sør-israelske byen Dimona ble angrepet av to selvmordsterrorister fra Hamas mandag 4. februar.

Angrepet ble feiret av palestinere på Gaza-stripen.

Identiteten til terroristene blir fortsatt holdt tilbake av den israelske militærsensuren, men palestinske kilder i Hebron opplyser at Mohammed al-Hirbawi (20) fra byen deltok. Også den andre terroristen skal ha vært fra Hebron-området. I den sørlige delen av Vestbredden, i området mellom Hebron og Dimona, er det fortsatt et flere kilometer stort hull i sikkerhetsbarrieren.

Det ble først antatt at terroristene hadde infiltrert Israel fra Gaza-stripen, via Sinai. Langs grensen mellom Egypt og Israel er det ikke noe grensegjerde i det hele tatt.

– Terrorangrepet i Dimona viser at det haster å gjøre begge gjerdene ferdige, skriver Yaakov Katz i Jerusalem Post.

Terroristene vil maksimere skadevirkningen
Den første terroristens eksplosiver, som ble utløst utenfor en gullsmed-butikk, drepte den israelske kvinnen Razdolskya Lyobov (74) og påførte hennes mann alvorlige hodeskader. Syv andre fikk moderate til lettere skader. Omkring 30 personer fikk behandling for sjokkskader.

– De fleste fysiske skadene ble påført av små jernballer som var plassert inn i bombebeltet, sier Michael Sherf, som er lege ved Soroka-sykehuset i Beersheba. Terroristene utstyrer bombene med små splintlegemer for å maksimere skadevirkningen av eksplosjonen.

Bombe nummer to forhindret
Den andre terroristen ble skutt og drept av politioffiseren Kobi Mor noen sekunder før han utløste sine eksplosiver.

– Da jeg ankom stedet fikk jeg høre at det var en terrorist som fortsatt var i live. Jeg tok pistolen i hånden og så ham strekke fingrene mot eksplosjonsbeltet. Jeg skjøt terroristen, sammen med en bombeekspert som også skjøt etter ham, forklarer Mor.

– Terroristens hånd ble slapp og begynte å riste. Jeg trodde han holdt på å dø, men to minutter senere løftet han igjen hånden. Jeg gikk ned i knestående og skjøt fire nye skudd mot hodet hans, legger han til.
Flere i fra den lokale politiledelsen ankom like etter åstedet. De er fulle av lovord over tjenestemannens profesjonalitet, som de sier hindret enda et alvorlig angrep.

Uklart hvem som stod bak
En rekke palestinske terrororganisasjoner var raskt ute med å ta ansvar for terrorangrepet. Først ute var Jerusalem-brigadene til Islamsk Jihad, som hevdet angriperne infiltrerte Israel gjennom Sinai.

Den Fatah-tilknyttede terrororganisasjonen Al-Aqsa Martyrbrigader arrangerte en egen pressekonferanse hvor de tok ansvaret for Dimona-angrepet. Terroristene som gjennomførte angrepet var, i følge Martyrbrigadene, PFLP-medlemmet Mussa Arafat og Aksa-medlemmet Luwi Luwani fra Gaza-stripen.

– Angrepet ble gjort mulig på grunn av åpningen i grensen mot Egypt, sier Abu Fouad i Martyrbrigadene. Dimona ble valgt som angrepsmål fordi byen aldri tidligere er rammet av en palestinsk selvmordsbombe.

Terroristenes virkelige bakgrunn og organisasjonstilknytning kom etterhvert frem. Det viser seg at angriperne kom fra Hebron, sendt ut av Hamas. Det er første gang Hamas har tatt på seg ansvaret for et selvmordsangrep siden august 2004, da 16 mennesker ble drept i et dobbelt selvmordsangrep på to busser i Beersheba.

Ett år siden sist
Palestinske terrororganisasjoner prøver stadig å infiltrere Israel med selvmordsterrorister, men de fleste angrepene blir forhindret av israelske forsvarstiltak. Tre mennesker ble drept i den siste selvmordsbomben, som rammet Eilat for over ett år siden, 29. januar 2007.

23. januar brøt Hamas-styrkene på Gaza-stripen gjennom grensegjerdet til Egypt. Dette har gjort Israel mer sårbar for infiltrasjoner av terrorister fra Sinai til Negev.

Israels atomreaktor ligger i Dimona, omkring 10 kilometer fra byens sentrum hvor angrepet fant sted.

Reaksjonene på terrorangrepet
– Krigen mot terror fortsetter uten grenser og vi vil nå alle som er involvert i terroraktivitet, sa statsminister Ehud Olmert etter angrepet i Dimona.

– Terrorangrepet gir oss en smertefull påminnelse om at vi må være årvåkne og opprettholde vår beredskap på alle områder, sa statsministeren.

Feiret terrorangrepet i Dimona
Flere steder på Gaza-stripen har palestinere feiret terrorangrepet mot Dimona i Sør-Israel. Flere skal ha delt ut blomster og sukkertøy til bilister og forbipasserende, melder Yedioth Aharonoth.
Et Hamas-medlem forteller avisen at gleden er særlig stor ettersom restriksjonene israelske soldater har pålagt Gaza-stripen er såpass sterke. Dette viser at «de palestinske organisasjonene kan slå tilbake mot Israel på tross av den krigen som herjer mot dem,» hevder kilden.

Vil bryte forhandlingene
Etter terrorangrepet i Dimona tar lederen for regjeringspartiet Shas, visestatsminister Eli Yishai, til orde for å avbryte forhandlingene med PA-regjeringen. Han vurderer også om partiet vil støtte å ta tilbake grenseområdet mellom Gaza-stripen og Egypt, for å forhindre infiltrasjoner av terrorister gjennom Sinai.
Knesset-medlem Avshalom Vilan fra Meretz mener Israel raskt bør bygge et sikkerhetsgjerde langs grensen mot Egypt, fra Eilat til Gaza-stripen.

– Advarsel mot å frigi fanger «med blod på hendene»
Likud-politiker Silvan Shalom mener terrorangrepet i Dimona var en advarsel mot å frigi palestinske fanger «med blod på hendene».
– Vi har fått en smertefull påminnelse om hva disse terroristene kan få i stand, sier Shalom.
– Våre samtaler med PA-formann Mahmoud Abbas er verdiløse, fordi Hamas kontrollerer på Gaza-stripen, legger han til.

Abbas gir tosidig fordømmelse
Kontoret til PA-formann Mahmoud Abbas har sendt ut en fordømmelse av terrorangrepet i Dimona, men fordømmer samtidig israelske anti-terror operasjoner.

«Selvstyremyndigheten fordømmer angrepet [i Dimona], men også IDF-operasjonen hvor to medlemmer av Islamsk Jihad ble drept,» heter det i uttalelsen. De to Jihad-medlemmene ble drept i en israelsk anti-terror operasjon på Vestbredden natt til mandag.

Det hvite hus fordømmer Hamas
Fra Det hvite hus i Washington kommer det en klar fordømmelse av terrorangrepet og terrororganisasjonen Hamas, «som støtter disse forferdelige aksjonene».

– Vi ber lederne av de palestinske selvstyremyndighetene, som fordømte angrepet, å doble deres innsats i kampen mot terror, heter det i en uttalelse fra president George W. Bush.

– Vi sender våre kondolanser til familien til det uskyldige offeret i dette brutale angrepet og ønsker at dem som er skadet snart er tilbake i normal funksjon, skriver Det hvite hus.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart