Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ingen store overskrifter for 49 granater

Hva utgjør en ekstraordinær hendelse? Det spørsmålet ”svarer” israelske og norske nettaviser ganske forskjellig på.
Ingen ekstra store overskrifter i Jerusalem Post, selv om landet ble rammet av 49 raketter på en time lørdag morgen (Faksimile fra JPost.com 19. mars 2011).

Når det skjer noe helt ekstraordinært med relevans til Israel pleier Jerusalem Post og Ha’aretz å bruke ekstra store overskrifter på sine nettsider. De gjorde det for eksempel under Gaza-krigen ved årsskiftet 2009-2010.

Ekstraordinære anledninger
Hver gang det er Yom Kippur, og de israelske mediene ikke oppdateres, pleier de også å markere med stor skrift at det er ”Ingen oppdateringer grunnet Yom Kippur”.

Vi kjenner det igjen også fra nettstedene i Norge. Særlig tabloidavisene på nettet, VG Nett, Dagbladet og Nettavisen, forstørrer overskriftene veldig ved ekstraordinære hendelser.

Men to nyhetssaker i Israel den siste uken har stått som eksempler på den enorme forskjellen mellom norsk og israelsk presse.

Trussel til sjøs
Det første eksemplet fikk vi da israelske marinesoldater bordet det tyskeide frakteskipet Victoria onsdag. Ombord fant de 50 tonn med våpen som hadde kraftig oppgradert arsenalet til Hamas, dersom de hadde kommet frem til terrorgruppen. Funnet inkluderte flere anti-skipsraketter. Noen av disse kunne til og med avfyres fra båt til sjøs.

Dette ville utgjort en enorm trussel for framtidige og nåværende israelske olje- og gassinstallasjoner. Dessuten ville det gjort det nærmest umulig for den israelske marinen å opprettholde blokaden av Gaza-stripen. Den er nødvendig for å forhindre nettopp at slike skip som Victoria fritt kan frakte våpen til Hamas.

49 granater
Lørdag morgen avfyrte terrorgrupper på Gaza-stripen 49 granater mot israelske mål og to israelere ble skadet. Hamas tok på seg ansvaret for ti av granatene. Når vi vet at 215 granater ble avfyrt fra Gaza i løpet av hele 2010, forstår vi noe av omfanget. Nesten én fjerdedel av fjorårets antall bare i løpet av én time.

Forskjell mellom landene
Men de israelske nettavisene var i begge tilfeller blottet for tabloide overskrifter. Ingen ekstra uthevet skrift. Ingen forstørrelse av fonten. Ingen skrikende ord i blokkbokstaver.

Vi kan bare forestille oss hvordan norske nettaviser hadde sett ut dersom noe liknende hadde skjedd i Norge. Dersom terroren hadde rammet oss femti ganger på én time. Dersom våre fiender sendte avanserte våpen til militært godt organiserte terrorgrupper i vårt nabolag.

For Israel derimot er dette så vanlige nyheter at en nettavis der bruker større overskrifter når deres redaksjon har én dags ferie på Yom Kippur.

Manglende dekning
Dekningen av disse hendelsene i vestlige medier har vært nærmest ikke-eksistrende. Naturligvis er nyhetsinteressen for Japan-situasjonen større. Men at slike hendelser dekkes, som er så avgjørende for at vi skal forstå Israels situasjon, burde være forventet.

Vi ville jo utvilsomt brukt blokkbokstaver, uthevet skrift og tabloidord hadde noe slikt rammet oss.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart