Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Terroren er tilbake i Jerusalem

Terroren har på ny nådd Jerusalem. Onsdag ble den sentrale busstasjonen i byen rammet av et bombeangrep.
Minst én person er drept og opp mot 40 personer såret. Tre av de sårede skal ha fått alvorlige skader. Dette er det første bombeangrepet mot den israelske hovedstaden siden 2007. I mars 2008 ble åtte unge elever skutt og drept på en jødisk bibelskole i byen. Ifølge politiet sprengte bomben rett utenfor en buss, ved den sentrale busstasjonen. En mann skal ha satt fra seg en koffert ved en telefonkiosk på stedet. Siden ble eksplosivene i kofferten utløst. Vitner skal ha klart å identifisere gjerningsmannen og politiet er i full gang med ettersøknin.
Unge ofre De fleste av ofrene er mellom 15 og 30 år, opplyser visedirektør ved Shaare Zedek-sykehuet til Yedioth Aharonoth. To av ofrene er eldre, inklusiv den drepte kvinnen som skal ha vært 59 år gammel. Hun døde av skadene hun pådro se.
Dødstallene i terrorangrepet kan ha blitt redusert ved innsatsen til David Amoyal, som oppdaget bombekofferten like før eksplosjonen. Han ba en gruppe ungdommer trekke bort fra området mens han selv ringte politiet. Kort tid senere ble bomben utløst, forteller Jerusalems ordfører Nir Barka.
Veiene rundt stedet hvor bombeangrepet fant sted ble stengt kort tid etter eksplosjonen. Sikkerhetspersonell gjennomsøkte området på jakt etter flere eksplosiver og angriperen. Hovedinnfartsåren til Jerusalem var også stengt av, men ble åpnet noen timer senere, melder Jerusalem Pos.
Pakket inn i splinter Minister for offentlig sikkerhet, Yitzhak Aharonovitch, opplyser at sprengladningen skal ha veid mellom ett og to kilo, men at bomben var utstyrt med splinter. Han fortalte at de israelske etterretningstjenestene ikke var klar over hva som var i ferd med å skj.
– Det kom ikke inn noen etterretningsinformasjon om dette på forhånd. Politiet i Jerusalem-distriktet er alltid beredt for slike hendelser, men det var ingen forvarsel i dette tilfellet, sier Aharonovitc.
– Hørte et høyt smell En av dem som var til stede under angrepet, Yair Zimerman, ble tatt med til sykehus for å gjennomgå ulike tester. Han delte det han hadde opplevd med reportere som var til sted.
– Jeg var på 75-bussen. Den stanset ved stasjonen og jeg hørte et veldig høyt smell. (…) Jeg er en voluntør hos Magen David Adom, så jeg ringte dem med en gang og fortalte hva som hadde skjedd, sa ha.
– Jeg begynte å behandle folk. Det var en som ikke kunne behandles på stedet og to andre i alvorlig forfatning, forklarte Zimerma.
Mann med «beinene i flammer» Shlomo Steiner, som arbeider ved busstasjonen, var vitne til eksplosjone.
– Jeg hørte et stort smell, så ut av vinduet og så masse røyk som steg opp, samt en ultraortodoks student som løp rundt med beinene i flammer. Folk forsøkte å hjelpe ham med å slukke flammene. Jeg så alle menneskene som lå på bakken og redningsteamene som kom flommende inn. De var på åstedet innen fem minutter for å evakuere ofrene. Det var veldig skummelt, forklarer ha.
Yishai krever reaksjon Innenriksminister Eli Yishai oppfordret sin egen regjering til å reagere, etter bombeangrepet i Jerusalem og de mange rakettangrepene som har rammet Sør-Israel de siste dagen.
– Jeg ser at opptrappingen allerede har skjedd på en rekke områder. Den siste tidens hendelser krever at vi handler. Dersom vi ikke gjør det vil vi miste avskrekkelsesmomentet, sa Yisha.
Han la til at regjeringen enda ikke har diskutert hvordan dette eventuelt skal foreg&aring.
Kan skje hvor som helst Det verste med hendelsen er at dette kan skje hvor som helst i Israel, uttrykte Jerusalems ordfører Nir Barkat som respons på angrepet. Han beskrev handlingen som «et feigt terrorangrep.» – Et mektig budskap Terrorgruppen PFLP lovpriste onsdagens angrep og hevdet det kom som en respons på «Israels forbrytelser.» Også Islamsk Jihad roste terrorhandlingen, men ingen av grupperingene har tatt på seg ansvare.
– Det er et klart og mektig budskap til Israel om at hennes lovbrudd ikke vil kunne stanse motstandskampen, sa en talsmann for Islamsk Jiha.
Som et resultat av hendelsen har statsminister Benjamin Netanyahus planlagte Moskva-besøk onsdag blitt avlys.
– Jerusalem-terror ikke et tilbakesteg Politisjef David Cohen uttalte onsdag at han ikke tror onsdagens terrorangrep i Jerusalem indikerer at Israel på ny må gjennomgå den terrorbelastningen landet opplevde siste tiår. Han la til at Israel og politiet i Jerusalem er fullt ut forberedt for enhver situasjon, skriver Jerusalem Pos.
Barak: – Vi kan ikke tolerere terror mot israelere – Vi kan ikke tolerere angrep mot israelske innbyggere, verken i sør eller i Jerusalem, sa forsvarsminister Ehud Barak onsda.
Den tidligere Ap-lederen kommenterte terroren som rammet Israel tidligere på dagen, og de siste ukers granat- og rakettangrep fra Gaza-stripen. – IDF vil fortsette å beskytte innbyggerne i landet, og gjennomføre avskrekkende aksjoner langs grensen til Gaza. Det vil bli høyder og daler. Ikke alt vil ta slutt i morgen, men vi er bestemt på å bevege oss tilbake til ro og sikkerhet, sa han tidligere på dage.
Fayyad fordømte terrorangrep i Jerusalem Den palestinske statsministeren på Vestbredden, Salam Fayyad, fordømte onsdag ettermiddag terrorangrepet som noen timer tidligere rammet Jerusale.
– Vi følger nøye med i nyhetene. Selv om det ikke finnes nok informasjon ennå om angrepet […] så fordømmer jeg på det sterkeste dette terrorangrepet – uavhengig av hvem som står bak, hevdet han i en pressemeldin.
– Jeg håper de sårede blir raskt friske, skrev Fayya.
Også det norske utenriksdepartement har rykket ut med en fordømmelse av angrepe.
Norge fordømmer terroraksjonen i Jerusalem i dag på det sterkeste. – Slik vold mot sivile kan ikke aksepteres under noen omstendigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemeldin.
– Vi passerte bomben sekunder før det smalt Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, var like i nærheten av onsdagens terrorangrep i Jerusalem. Waage er for tiden i Jerusalem for å forske på det israelske statsarkivet i forbindelse med våpenhvilen i 1949. Onsdag spiste hun og to kollegaer lunsj ved buss-stasjonen. De var på vei til hotellet i en bil da de plutselig hørte et smell, opplyser Aftenposte.
– Den ene kollegaen min sa at smellet måtte komme fra bygningsarbeid, men jeg svarte at det hørtes rart ut. I etterkant viste det seg at vi har kjørt forbi bomben sekunder før det smalt, forklarte hu.
På tross av hendelsen ønsker hun ikke å framskynde hjemreisen, som finner sted freda.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart