Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Trusselen fra Sinai

Den egyptiske revolusjonen som begynte på Tahrir-plassen har nådd Israel, skriver Anshel Pfeffer i Ha'aretz. Han tenker ikke på de sosiale protestdemonstrasjonene, men på serien med terrorangrep som rammet Sør-Israel 18. august.

Angrepene, som har kostet flere israelere livet, bekrefter at israelernes advarsler om sikkerhetssituasjonen på Sinai-halvøya ikke har vært ubegrunnet.

– Angrepene kom ikke som en overraskelse på israelske sikkerhetssjefer. De hadde forventet at noe slikt ville komme på et eller annet tidspunkt, skriver Pfeffer.

Oppløsningen av Hosni Mubaraks regime har ført til mye større fritt handlingsrom for islamistiske terrorgrupper og lokale kriminelle bander på Sinai-halvøya. Senest i helgen varslet Egypt at de innledet en større militæroperasjon for å gjenvinne kontrollen av Sinai-halvøya. Operasjonen er rettet mot det myndighetene kaller al-Qaida og beduinterrorister.

Ifølge Jerusalem Post rykket omkring tusen soldater inn på Sinai 14. august, og inntok posisjoner i nærheten av El-Arish og Rafah. Israel har akseptert at Egypt har langt flere soldater i området enn det som fredsavtalen gir rom for. Til tross for dette kommer det angrep gjennom Sinai, og våpensmuglingen til Gaza-stripen pågår for fullt. I løpet av de siste månedene har terrorister i Sinai sabotert forsyningsnettet for naturgass til Israel og Jordan en rekke ganger.

– Det er nå åpenbart at de egyptiske tiltakene ikke strekker til, og at de israelske forsvarsstyrkene blir nødt til å styrke sin tilstedeværelse i sør, skriver Pfeffer. Dette ble påpekt av israelske sikkerhetseksperter allerede da den egyptiske revolusjonen var i sin spede begynnelse.

Storstilt våpensmugling
Anarkiet som hersker i Sinai får også direkte følger for situasjonen på Gaza-stripen. Iranske våpen som i lengre tid er holdt skjult i Sinai, strømmer nå fritt inn til Hamas.

– Det egyptiske regimet gjør ingenting for å hindre nye tunneler og har i praksis stanset sin kamp mot smugling fra Rafah til Gaza-stripen, meldte Ron Ben-Yishai, militærkorrespondent for Yedioth Aharonoth, 22. juli.

Også under regimet til president Hosni Mubarak var det perioder hvor Egypt gjorde liten seriøs innsats mot våpensmugling, men situasjonen blir nå ansett som mye mer alvorlig i Israel.
På grunn av den innenrikspolitiske utviklingen de siste syv månedene, har egyptiske sikkerhetsstyrker mistet mer eller mindre kontrollen på Sinai-halvøya.

– Omkring 300.000 beduiner, som tilhører fire eller fem store stammer, er nå Sinais virkelige herskere, skriver Ben-Yishai. Disse stammene gjør generelt god forretning på smugling, og spesielt til Gaza.

Våpenlagre som er holdt skjult i Sinai de siste årene, pluss nye forsyninger, er i løpet av de siste månedene smuglet uhindret inn til Gaza. Ben Yishai skriver at terrorgruppene på Gaza-stripen har doblet sitt våpenlager. Israelske kilder anslår at antallet raketter på Gaza-stripen er omkring 10.000 av ulike typer, et tilsvarende antall som Hizbollah hadde under Den andre Libanon-krigen i 2006. De aller fleste rakettene har kortere rekkevidde, og kan bære relativt små sprenglegemer, men terrorgruppene har også flere tusen Grad-raketter, og noen Fajr-raketter som kan nå de sørlige delene av Tel Aviv.

I løpet av første halvår har smuglere overført tre ganger mer høykvalitets eksplosiver enn det som ble smuglet inn i hele 2010. Eksplosivene gjør terrorgruppene på Gaza-stripen i stand til å produsere mye mer ødeleggende bomber enn før. Hamas har også fått tilgang på mye større antall bakke-til-luft raketter enn tidligere.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart