Hvem er Folkets motstandskomité?

Terrorgruppen Folkets motstandskomité (PRC) stod bak angrepene i Sør-Israel 18. august.

Kun timer etter angrepene gikk de israelske forsvarsstyrkene til aksjon mot PRC-medlemmer sør på Gaza-stripen. Fem terrorister fra grupperingen ble drept, inkludert lederen og hans nærmeste medarbeider, opplyser Reuters.

Men hvem er denne organisasjonen, som selv benekter at de har vært involvert i angrepene mot Sør-Israel? Det internasjonale nyhetsbyrået har listet opp noen punkter:

Hvem er PRC?
– PRC er en paraplyorganisasjon som samler terrorister som tidligere har vært aktive i mange andre ulike grupperinger. Den ble grunnlagt på Gaza-stripen i år 2000 ved innledningen av Den andre intifadaen.

– De har en rekke medlemmer som tidligere arbeidet for ulike etterretningsbyråer til de palestinske myndighetene. Flere av disse er misfornøyde avhoppere fra Fatah.

– Terrorgruppen handler uavhengig av Hamas-myndighetene på Gaza-stripen. Likevel har de to grupperingene flere ganger samarbeidet om angrep mot Israel de siste årene. PRC støtter Hamas i fordømmelsene av PA i perioder når PA unntaksvis viser vilje til samtaler med Israel.

– I løpet av sine første år utførte PRC titalls av terrorangrep mot israelske styrker og jødiske bosettere på Gaza-stripen. Et av angrepene de har tatt på seg ansvaret for, var drapet på en gravid bosetterkvinne og hennes fire unge døtre i 2004.

– I juni 2006 ble PRCs grunnlegger Jamal Abu Samhadana drept i en IAF-aksjon som en respons på all terroren grupperingen stod bak. Kort tid etter var terrorgruppen en av tre grupperinger som tok på seg ansvaret for bortføringen av den israelske soldaten Gilad Shalit, som fortsatt sitter i fangenskap hos Hamas på Gaza-stripen.

– PRCs logo er svært lik Hizbollahs, med en knyttneve som holder oppe en Kalashnikov. Israelerne mener Hizbollah er med å finansiere mye av virksomheten til Folkets motstandskomité.

Verste på mange år
Torsdagens serie med terrorangrep i Sør-Israel har kostet åtte israelere livet. En annen av de drepte var soldat, mens en var politimann og trebarnsfar. Flere titalls israelere ble såret. Det er det mest dødelige terroranslaget Israel har gjennomlevd de siste tre år.

Fordypning:
Bakgrunnsinformasjon om PRC fra Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart