Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Jerusalem kan bli mål for rakettangrep

Jerusalem. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Jerusalem. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Israels fiender kan komme til å ramme Jerusalem med raketter, ifølge de siste trusselvurderingene til IDF.

De israelske forsvarsstyrkene (IDF) har tradisjonelt antatt at landets fiender vil unngå å ramme Jerusalem med raketter, på grunn av den relativt store arabiske befolkningen i byen og i frykt for å ramme muslimske hellige steder ved en feiltakelse.

– Det er ikke lenger tilfelle. Vi tror nå at Jerusalem kan oppleve rakettangrep, [ikke bare fra Syria og Hizbollah], men selv fra Gaza-stripen, i en framtidig krig, sier en høyt rangert offiser i IDF til Jerusalem Post.

Israels hovedstad ligger klart innenfor rekkevidden til Syrias og Hizbollahs langtrekkende raketter. Også Hamas og Islamsk Jihad har de siste årene fått iranske raketter som kan nå Jerusalem-området.

Jerusalem kommune har mottatt den nye trusselvurderingen fra Sivilforsvaret.

– Vi forbereder oss på alle scenarioer, og innbyggerne vil få den beste sikkerhet og forsvar de behøver, sier byrådsmedlem Elisha Peleg (Likud). Han har ansvar for sikkerhet, beredskap , brann og redning.

Jerusalem kommune arbeider for å finne budsjettmidler til etablering av nye tilfluktsrom.

 

Planlegger stans i atomanlegg

Israelske myndigheter står overfor en situasjon hvor hele landet er innenfor rekkevidde av fiendens raketter. Dette gjelder også atomreaktorene i Dimona og Nahal Sorek.

Israels atomenergibyrå og Sivilforsvaret har lagt planer om å stenge atomrelatert aktivitet ved disse anleggene dersom det viser seg at krig som kan resultere i rakettangrep dypt inn i Israel er nær forestående. I utgangspunktet, rapporterer Amir Oren i Ha’aretz, blir det antatt at ulike rakettforsvarssystemer og forsterkede bygg vil kunne hindre alvorlige skader på reaktorene. Likevel vil myndighetene ta sine forholdsregler.

«Den offisielle forklaringen er at aktiviteten ved reaktorene blir gjennomført for forskningsformål, og at slikt forskningsarbeid ikke trenger å pågå konstant, 24 timer i døgnet, 7 dager i uken,» skriver Oren.

Dimona-reaktoren kom under angrep av Scud-raketter fra Irak under Gulf-krigen i januar og februar 1991. Rakettene bommet på målet.

 

Økt treffsikkerhet

Også Yaakov Katz i Jerusalem Post gjengir opplysninger fra IDFs siste oppdaterte krigsscenarioer. Israel kan komme under angrep av opptil åtte tusen raketter dersom krig bryter ut, anslår etterretningen. Flere hundre israelere kan bli drept i en slik krig.

Rakett-trusselen kommer bare til å øke i årene som kommer. I en eventuell krig i år 2017, vil Israels fiender Hamas, Hizbollah, Syria og Iran ha våpenarsenal som vil tillate dem å avfyre femten tusen raketter mot israelske byer. De fleste rakettene vil ha kort rekkevidde, men opptil 5500 vil ha rekkevidde over 70 kilometer.

– Fiendens raketter blir også mer treffsikre, påpeker en IDF-kilde. Innen 2017 tror IDF at Syria, Hizbollah og Iran vil ha nærmere tusen raketter med en nøyaktig treffsikkerhet innenfor en radius på noen få titalls meter.

Lekkasjene om den økte rakett-trusselen mot Israel kommer fram i en situasjon hvor forsvaret kjemper for økte bevilgninger gjennom statsbudsjettet, påpeker Katz.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart