Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Palestinske mindreårige i israelske fengsler

- Vi skulle ønske at ikke en eneste palestinsk mindreårig satt i israelske fengsel. Men israelerne må de dessverre forholde seg til realitetene, ikke til sine drømmer, skriver Amir Ofek, presseattaché ved Israels ambassade i London.

Ofeks artikkel kommer som en reaksjon på en reportasje i avisen The Guardian, hvor Israel blir anklaget for å gi palestinske barn dårlig behandling i sine fengsel. Mellom 500 og 700 palestinske barn blir arrestert hvert år, de fleste tiltalt for steinkasting. Organisasjonen Defence for Children International (DCI) har samlet inn vitnemål fra over 400 palestinske barn, hvor det blir fortalt om arrestasjoner om natten, fysisk og verbal mishandling og trusler. Ni prosent hevder de ble satt i isolasjonscelle.

 

Grove forbrytelser

– At palestinske fanger i Israel er mindreårige, betyr ikke at de ikke kan ha gjennomført grusomme forbrytelser, påpeker Amir Ofek i sitt svar. Hakim Awad var 17 år, og mindreårig, da han sammen med sin ett år eldre fetter, brutalt myrdet familien Fogel mens de sov i mars 2011. En tre måneder gammel babyjente fikk halsen skåret over. To gutter på fire og elleve år, og deres foreldre ble også drept med kniv. Angriperne har fortsatt ikke vist noe tegn på anger, snarere tvert imot, de er stolte av det de gjorde. Det er også deres familie.

Mellom 2000 og 2004 deltok 292 mindreårige i terroraktivitet. Gutter ned i 12-13 års alderen ble utsendt av Hamas for å ta seg inn i jødiske hjem  og slakte ofrene i sine senger, på samme måte som med angrepet mot Fogel-familien. Heldigvis var IDF i stand til å stanse dem.

Det blir hevdet at de fleste palestinske mindreårige er arrestert for å ha «kastet stein». Å kaste stein er ingen uskyldig fritidssyssel. Det kan ta liv og det har tatt liv, og det kan gi store skader på liv og eiendom.  Judah Shoham ble aldri tenåring, han ble drept av palestinere som kastet stein, bare fem måneder gammel. Jonathan Palmer fikk aldri feire sin toårsdag, han ble drept sammen med sin far da palestinere kastet stein mot deres bil i oktober 2010.

 

Tortur forbudt

Israel ønsker å beskytte de juridiske rettighetene til de palestinske barna, også de som deltar i livstruende angrep. Loven sier klart at tortur eller ydmykelse ikke er lovlig. Det er heller ikke lov å sette mindreårige på enecelle for å tvinge fram en tilståelse.

– Ingen som blir forhørt, og det inkluderer mindreårige, blir holdt på enecelle som en straff eller for å tvinge fram en tilståelse, sier den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet til The Guardian.

Israel har opprettet en egen komité som arbeider for å gi profesjonell omsorg til mindreårige som sitter fengslet.

– Vi skulle ønske at ikke en eneste palestinsk mindreårig satt i israelske fengsel. Men israelerne må dessverre forholde seg til realitetene, ikke til sine drømmer, avslutter Ofek.

 

Militær lov

Israelsk militærlov har vært gjeldende på Vestbredden siden Israel erobret området i en forsvarskrig i 1967. Etter en militær ordre fra 1951 er nedre aldersgrense for straffeansvar satt til 12 år. Maksimalstraffen for barn under 14 år er seks måneder i fengsel, skriver The Guardian.

De fleste straffene for tenåringer som har deltatt i steinkasting varierer mellom to uker og ti måneder, ifølge DCI.

The Guardians  journalist var nylig til stede i en militær rettssak mot to palestinske tenåringer (15 og 17 år) som erkjente at de hadde tatt seg ulovlig inn i Israel, kastet brannbomber og steiner og utløst en brann som forårsaket omfattende skade. Påtalemyndighetene ba om en streng straff som skulle ta hensyn til guttenes «nasjonalistiske motiver» og avskrekke andre fra å gjøre det samme.

Den eldste gutten fikk 33 måneders fengsel, den yngste 26 måneder. I tillegg fikk de 24 ekstra måneder med betinget fengsel, og bot på omlag 15.000 kroner.

 

Avskrekkende effekt

Noen kritikere hevder Israels tøffe behandling av mindreårige bidrar til å øke hat og styrke en sirkel av vold. «Disse barna kommer ut med mye sinne. Noen av dem føler behov for hevn,» sier Abu Amsha, direktøren for YMCA i Beit Sahour. Han driver et rehabiliteringsprogram for å hjelpe mindreårige som har kommet ut av fangenskap.

Gerard Horton fra DCI, som også er veldig kritisk mot IDFs behandling av palestinske barn, innrømmer at systemet kan virke avskrekkende.

– Ja, jeg tror systemet virker avskrekkende, sier han til The Guardian.

Den britiske avisen har også latt israelske myndigheter komme til orde.

– Steinkasting, kasting av brannbomber og andre former for vold er uakseptabelt, og sikkerhetsmyndighetene må få en slutt på det når det skjer, sier Mark Regev, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu.

– Dersom fanger har opplevd seg dårlig behandlet, spesielt når det er snakk om barn, er det veldig viktig at disse står fram og tar opp slike saker. Testen for et demokrati er hvordan du behandler folk i fangenskap, og spesielt mindreårige, sier Regev.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart