Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Palestinsk fange avslutter sultestreik

Etter 65 dager med sultestreik har Khader Adnan avsluttet sultestreik, etter at israelske myndigheter lovet å ikke forlenge arresttiden med mindre de finner nye bevis i saken hans.

Khader Adnan har de siste 65 dagene gjennomført sultestreik som en protest mot at han ble arrestert og holdt i administrativ forvaring av israelske myndigheter. Adnan er en av lederne til den militante palestinske gruppen Islamsk Jihad. Hans familie bekrefter at han er medlem av gruppen.

Se video hvor Adnan maner sine tilhørere til å bli selvmordsterrorister:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FupY1qT99TY[/youtube]

 

Administrativ forvaring

Israelske sikkerhetsstyrker arresterte Adnan 17. desember like ved Jenin på Vestbredden. En israelsk domstol behandlet saken, og dømte ham til fire måneder i administrativ forvaring. Israelske myndigheter anholder fra tid til annen personer de mener utgjør en sikkerhetsrisiko for landet. Fordi opplysningene er hemmelighetsstemplet, hender det at den innsatte ikke blir fortalt hvorfor han er arrestert. Israel sier at hvis man gir ut informasjon om bevisene i slike saker setter man informanters liv i fare. Det er for tiden mer enn 300 palestinere som sitter i israelske fengsel under administrativ forvaring.

 

Enkel baker eller farlig terrorist?

Palestinske media og talsmenn har beskrevet Adnan som en enkel baker fra Jenin. Israelske talsmenn forteller derimot en helt annen historie. Mandag beskrev statsministerens kontor Khader Adnan som en farlig terrorist.

Israelske myndigheter forteller at Adnan er en av de som leder den palestinske militante gruppen Islamsk Jihad. Han har blant annet fungert som gruppens talsperson. Islamsk Jihad er en gruppe som har drept dusinvis av israelere i selvmordsaksjoner og andre angrep. Adnans familie bekrefter at han er medlem av gruppen.

Kaptein Eytan Buchman, talsmann for det israelske militæret, sier at Adnan er mistenkt for å ha utført gjerninger som er en trussel mot regional sikkerhet. Utover det ville Buchman ikke kommentere saken, forteller Ha’aretz. Adnan er mistenkt for å ha tatt del i diverse terrorrelaterte aktiviteter, blant annet å gi penger til terrorformål og ha kontakt med islamsk jihad-operativer i Syria og på Vestbredden, forteller Yedioth Aharonoth.

Adnan har også tidligere vært arrestert for terroraktivitet og har vært under administrativ fengsling to ganger tidligere, forteller Yedioth Aharonoth.

 

Avlyser sultestreik etter avtale

De israelske myndighetene lovet i dag at de ikke vil søke om å forlenge den administrative fengslingen med mindre etterforskningen de er i gang med kommer frem med nye bevis mot Adnan. Avtalen om at Adnan vil bli løslatt etter at de fire månedene er over, 17. april, gjorde at Adnan nå var villig til å avslutte sultestreiken. Han trakk også tilbake anken der han ba om å bli løslatt øyeblikkelig og krevde at alle papirer i saken hans skulle bli gitt til hans advokater.

 

Ville ha større internasjonalt press på Israel

Saeb Erakat, den palestinske hovedforhandleren med Israel, har oppfordret verdensledere til å presse Israel til å løslate Adnan den siste tiden.

– Jeg har sendt beskjeder til USAs utenriksminister Hillary Clinton og EUs leder for utenrikspolitikk Catherine Ashton i dag, og jeg snakket med representanter for EU og Kina. Jeg har bedt dem om å gripe inn i Adnans sak. De må presse Israel til å løslate ham, sa Erakat til nyhetsbyrået AFP.

Palestinske tjenestemenn har advart om at hvis Adnan skulle komme til å dø som følge av sultestreiken kan dette komme til å føre til voldelige opprør.

Sivan Weizman, en talskvinne for det israelske fengselsystemet sa på søndag at de har fulgt nøye med hans fysiske tilstand:

– Vi forstår implikasjonene denne saken har, sa hun til tv-stasjonen Al Jazeera.

Yael Moram, talskvinne for Israels leger for menneskerettigheter, forteller at de overvåker situasjonen hans nøye.

 

Stort engasjement blant palestinere

Khader Adnans sak har fått stor oppmerksomhet i palestinsk presse og blant palestinere generelt. Mer enn tusen palestinere gikk i demonstrasjonstog i Nablus på Vestbredden tidligere i uken. Andre samlet seg ved Røde Halvmåne-kontoret i Ramallah. Det var også små samlinger i Gaza.

Palestinske innsatte erklærte sin solidaritet med Adnan og hadde planlagt å sultestreike torsdag i solidaritet med Adnan hvis ikke en avtale hadde blitt inngått:

– Enhver innsatt er Khader Adnan. Den israelske regjering og fengselsystem kommer til å betale en dyr pris hvis de skulle komme til å skade Khader Adnan, sa fangene i et flyveblad de sendte ut forteller Yedioth Aharonoth.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart