Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Tyskland har skjult terrorkunnskap i 40 år

Tysklands rikskansler Angela Merkel har endelig frigjort informasjon som viser hvor alvorlig Vest-Tyskland tabbet seg ut før og under München-OL i 1972. (Foto: Moritz Hager, swiss-image.ch)
Tysklands rikskansler Angela Merkel har endelig frigjort informasjon som viser hvor alvorlig Vest-Tyskland tabbet seg ut før og under München-OL i 1972. (Foto: Moritz Hager, swiss-image.ch)
Da elleve israelske utøvere ble drept av palestinske terrorister under München-OL i 1972, satt allerede Vest-Tyskland på kunnskap om at "Black September" ville gå til aksjon under lekene. 40 år etter avslører Der Spiegel en godt bevart tysk hemmelighet.

Natt til 6. september 1972 gikk de palestinske terroristene i «Black September» til aksjon mot den israelske leiren i München, etter å ha mottatt hjelp fra nynazistiske grupper i Vest-Tyskland. Elleve israelske utøvere ble massakrert, mens fem av de åtte terroristene ble drept i et mislykket redningsforsøk. De tre siste ble fensglet, men senere frigjort etter at terrorgruppen kapret et Lufthansa-fly.

Israels respons på denne frigjøringen, en storstilt etterretningsoperasjon for å tilintetgjøre de involverte, har blitt filmatisert av den kjente jødiske filmskaperen Steven Spielberg i den kritikerroste «München» fra 2005. I Norge kjenner vi godt til denne hevnaksjonen, etter som en marokkaner som ikke var involvert i Black September, ble drept ved en feiltagelse i Lillehammer i 1973.

Mottok tips om anslag
Men denne artikkelen skal verken handle om de israelske reaksjonene på terroranslaget, eller aksjonen i seg selv. Men den skal handle om det som skjedde i forkant av angrepet, som tyske myndigheter har holdt skjult helt fram til i dag.

I midten av juli publiserte Der Spiegel en lengre artikkel der de hevder at vest-tyskerne allerede hadde fått et tips om at Black September ville lage kvalm under lekene. Dette tipset hadde kommet inn via en informant i Libanons hovedstad Beirut. Utenriksdepartementet tok trusselen alvorlig og sendte beskjeden videre til etterretningstjenesten i München. Men de lokale myndighetene i den sør-tyske storbyen, som hadde ansvaret for sikkerheten under OL, handlet aldri på det tipset de hadde mottatt.

Skjult sine feiltrinn
Tyske myndigheter har ikke bare benektet at de har mottatt slike tips før lekene, de har også følgende benektet i 40 år at de ikke handlet på det tipset de faktisk mottok.

– De statlige myndighetene i Bonn og delstatsmyndighetene i Bayern begikk grove feil i deres håndtering av angrepet mot israelske atleter under OL i München, og har holdt skjult fram til i dag hvor grove disse feiltrinnene egentlig var, skriver avisen.

Fikk til slutt kompensasjon
Fram til 1992 benektet til og med tyske myndigheter at de hadde et arkiv fra hendelsen. Det året ble det avslørt at så mange som 3.808 filer ble holdt skjult for offentligheten. Funnet gjorde at de etterlatte israelerne kunne søke om erstatning fra den tyske staten. I 2004 mottok de en samlet kompensasjon på rundt 25 millioner norske kroner.

Der Spiegel, som har fått tilgang på alle offentlige papirer rundt saken, avslører også at Black September-terroristene kunne gå fritt rundt i området rundt leilighetene til de israelske atletene for å planlegge sin ugjerning, uten å bli stanset.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart