Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Trodde Oslo-avtalen ville føre til fred

Israels president Shimon Peres møter kritikk for sin motstand mot et preventivt Iran-angrep. (Foto: flickr.com)
Israels president Shimon Peres møter kritikk for sin motstand mot et preventivt Iran-angrep. (Foto: flickr.com)
Sterk kritikk fra statsministerkontoret rettes mot president Shimon Peres (bildet), etter at han ytret sin skepsis mot et eventuelt preventivt angrep på Irans atominstallasjoner.

– Det er åpenbart at vi ikke kan angripe dem alene. Vi kan forsinke [Irans atomprogram], men vi forstår at vi må fortsette sammen med USA. Det er uenigheter om samarbeid og tidsramme, men så alvorlig som faren er, står vi i det minste ikke alene denne gangen, sa Peres til  fjernsynsstasjonen Kanal 2 torsdag.

– Jeg er overbevist om at dette er i USAs interesser. Jeg er overbevist om at [president Barack] Obama anerkjenner amerikanske interesser og han sier ikke det bare for at vi skal være fornøyd. Jeg tviler ikke på dette, etter å ha hatt samtaler med ham. Israel må ikke være avhengige av andre enn seg selv, men det betyr ikke at vi skal gi opp våre venner. Når jeg sier at «jeg har rett til å forsvare meg selv», betyr det ikke at vi er forpliktet på å avbryte samtaler med alle andre. Selvfølgelig ikke, la han til.

– Tar stadig feil
Medarbeidere til statsminister Benjamin Netanyahu sier til Yedioth Aharonoth at Peres har glemt hva hans rolle som president i Israel går ut på.

– Peres har glemt at han i det minste gjorde tre kardinalfeil relatert til Israels sikkerhet. Han trodde Oslo-avtalen ville bringe fred til Midtøsten, når prosessen i realiteten krevde over 1.000 israelske liv og resulterte i terrorangrep fra de territoriene han overgav til palestinerne.

– Han tok feil da han trodde det ville bli fred på Gaza-stripen etter tilbaketrekningsplanen, mens det i virkeligheten blir avfyrt raketter mot sivile innbyggere derfra. Men den største feilen gjorde han i 1981, da han var imot bombingen av Irans reaktor. Heldigvis hørte ikke statsminister Menachem Begin på ham.

– Senest i går sa Irans øverste leder Ali Khamenei at Israel må utslettes fra kartet. Dette regimet kan ikke tillates å utvikle atomvåpen, sier medarbeiderne til statsminister Benjamin Netanyahu.

Brudd på militærsensur?
Peres påsto i tillegg at et eventuelt angrep på Iran ikke vil komme før etter det amerikanske valget i november. Regjeringskilder Israel Hayom har snakket med, mener dette kan utgjøre et svært alvorlig brudd på sensuren israelere er underlagt i militærsaker. Dessuten kan det være et brudd på loven som gjør det straffbart å spre sensitiv informasjon til fienden.

Sterk skepsis mot angrep
89 år gamle Shimon Peres er en respektert skikkelse i Israel og har nå trolig gjort det vanskeligere for en israelsk regjering å overbevise israelere flest om et eventuelt soloangrep på Irans atomprogram. En undersøkelse som ble publisert av Times of Israel fredag viser at skepsisen i den jødiske befolkningen mot et angrep allerede er stor.

60 prosent av de israelske jødene tror det er umulig å stanse Iran fra å oppnå atomvåpen. 11 prosent svarer at de er «sterke tilhengere av» et forhåndsangrep mot Iran, mens 30 prosent er «sterkt imot». Totalt sett er også her 6 av 10 jøder imot å gå til krig. Selv 51 prosent av de som definerer seg som på høyresiden av israelsk politikk, svarer at de er imot.

57 prosent sa seg enig i påstanden om at krigsretorikken fra regjeringen «er kun en bløff, som har som mål å presse amerikanerne til å handle mer resolutt mot den iranske trusselen».

– Vis oss at dere mener alvor
En av jagerpilotene som bombet Iraks atomprogram i 1981, militærveteranen Amos Yadlin, sendte torsdag en beskjed til USA i et avisintervju. Han hevdet amerikanerne blir nødt å vise israelerne at de mener alvor når det gjelder å stanse Irans atomplaner, hvis ikke «må vi gjøre det selv».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart