Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Et medlem av Svart September, terrorgruppen som drepte 11 israelske OL-deltakere. (Arkivfoto: AP)
Et medlem av Svart September, terrorgruppen som drepte 11 israelske OL-deltakere. (Arkivfoto: AP)

Tyskland inngikk avtale med terrorister

Vest-tyske myndigheter holdt hemmelige møter med Svart September for å be om stans i angrep på tysk jord. Palestinerne på sin side krevde anerkjennelse av PLO. Kort tid senere stanset etterforskning av München-massakren.

Sommerolympiaden i 1972 var i München, som lå i det daværende Vest-Tyskland. Under olympiaden ble 11 israelske idrettsmenn massakrert av den palestinske terror-organisasjonen Svart September.

[Det viste seg siden at organisasjonen hadde tette bånd til Fatah og Yasser Arafat, selv om det ble benektet den gangen. Navnet Svart September viser til kampene i og mot Jordan i september 1970, da kong Hussein brukte ganske hardhendte metoder for å slå ned et PLO-opprør. Israels rolle var å true syrerne til ikke å blande seg inn i krigen.]

Det tyske magasinet Der Spiegel har nå meldt at Vest-Tyskland samarbeidet med Svart September etter massakren. Ifølge meldingen holdt vest-tyske myndigheter hemmelige møter for å unngå flere angrep på tysk jord av palestinske terror-grupper.

Flere måneder etter massakren møtte daværende vest-tyske utenriksminister Walter Scheel med ledere fra Svart September for å «bygge tillit» med gruppen. Også en vest-tysk diplomat, Walter George Novak deltok i møtene. Han traff også Abu Yusuf (Yusuf Najjar). En uke etter det møtet ble Yusuf drept av en israelsk kommando-gruppe i Libanon.

Det var også andre møter med høytstående representanter for Svart September. Vest-tyskerne forsøkte å oppnå at det ikke skulle bli flere angrep på tysk jord. Palestinerne forsøkte å oppnå at vest-tyskerne anerkjente PLO.

Etter samtalene besluttet den vest-tyske regjeringen å droppe den strafferettslige etterforskningen mot dem som hadde deltatt i München-massakren. Noen uker etterpå kunngjorde det vest-tyske utenriksdepartementet at etterforskningen var stanset.

Fem år etter massakren spurte Frankrike Vest-Tyskland om vest-tyskerne ønsket å få utlevert Abu Daoud, en av dem som hadde planlagt München-angrepet. Vest-tyskerne nektet å svare på spørsmålet.

Der Spiegel, som er gjengitt av Israel Hayom og andre israelske medier, forteller også om hvordan vest-tyske representanter fikk sympati for palestinernes sak. I post fra det vest-tyske utenriksdepartementet ble München-massakren omtalt som «en motstandshandling».

Den israelske enken etter en av de drepte idrettsmennene sier at meldingen i Der Spiegel ikke er overraskende. De som har fulgt med, har sett lenge at det var slik det var. Det eneste nye er at det blir sagt rett ut.

At Vest-Tyskland og andre land lot terrorister drepe israelere så godt som straffefritt, er en viktig grunn til at Israel måtte føre en så hard krig mot terror. Når terrorister ikke ble arrestert i ulike land, hadde Israel ofte ikke noe annet alternativ enn å drepe dem for å stanse deres virksomhet.

I boken Gideon’s Spies, opplyser den britiske journalisten Gordon Thomas at også britiske myndigheter på 1980-tallet inngikk hemmelig avtale med PLOs terrorister for å unngå angrep på britisk jord. Vest-Europas ettergivenhet overfor palestinsk terrorisme lærte andre militante grupper at terror lønner seg som et politisk virkemiddel. Les mer om dette i artikkelen Den egentlige årsaken til terror fra år 2004.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart