President Shimon Peres taler til Europaparlamentet tirsdag. (Foto: Europaparlamentet)
President Shimon Peres taler til Europaparlamentet tirsdag. (Foto: Europaparlamentet)

Peres talte til Europaparlamentet

President Shimon Peres ba tirsdag Europaparlamentet om å føre Hizbollah på sin liste over terrorgrupper.

Shimon Peres skrøt av fredsprosjektet EU. Han hevdet at etableringen av unionen etter andre verdenskrig er et like stort mirakel som etableringen av Israel etter Holocaust.

– Jeg vet at dere står overfor en økonomisk krise, men himmelen deres er uten krigens skyer. Forholdet mellom oss her og nå, det er en dialog mellom to mirakler, sa presidenten.

Skryt og kritikk av EU
Under sin tale for Europaparlamentet kom Peres også inn på den stagnerte fredsprosessen. Han tok til orde for nye forhandlinger så raskt som mulig, etter at en ny israelsk regjering har blitt stablet på beina. Men hans viktigste fokusområder var Iran og Hizbollah, som han har reist rundt i Europa for å drøfte med ulike statsledere den siste uken.

– En atombombe i hendene på et uansvarlig regime er en umiddelbar trussel for verden. For å stanse denne trusselen, gjorde dere helt rett ved å innføre økonomiske sanksjoner. Dere sa klart i fra om at dersom iranerne ikke responderer, finnes det andre muligheter, sa Peres ifølge Yedioth Aharonoth.

Det hører med til historien at Iran erklærte tirsdag kveld planer om å love FN at de aldri vil forsøke å utvikle atomvåpen. Og skrytet EU fikk av Israels president i Iran-spørsmålet, ble snudd til bønn om endring når talen kom inn på Hizbollah.

– Vi oppfordrer dere: Kall terror for terror. Redd Libanon fra terrorismens galskap. Redd det syriske folk fra Irans forgreininger. Redd deres egne og våre egne innbyggere fra Hizbollah. Det internasjonale samfunnet må forstå Hizbollah som en terrorgruppe, sa Peres.

Streisand i bursdagspresang
Shimon Peres fyller 90 år den 18. august i sommer. Presidenten er den eldste fungerende statslederen. Kun 9 personer har vært eldre enn ham, mens de fortsatt aktivt ledet sine land.

I den forbindelse kommer den amerikansk-jødiske sangeren Barbara Streisand til Israel, for å avholde sin første konsert i landet enten 15. eller 16. juni. Hun ønsker å kaste glans over president Peres’ feiring. Artisten er pro-israelsk og har samlet inn penger tidligere for både den israelske staten og IDF-soldater.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart