Clifford D. May. (Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons)
Clifford D. May. (Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons)

Målrettede drap og harde forhørsmetoder

George W. Bush og Dick Cheney ble fordømt som "krigsforbrytere" for tøffe forhørsmetoder. De samme som dømte Bush og Cheney er stort sett stille når Barack Obama sender tusenvis av terrorister inn i "den store søvnen", påpeker journalist Clifford D. May (bildet).

Denne artikkelen handler om USAs krigføring og behandling av fanger. Men de samme grunnleggende tankene er aktuelle for Israel også.

USAs forrige president og visepresident, George W. Bush og Dick Cheney, ble av noen kalt «krigsforbrytere» fordi de brukte «utvidede forhørs-teknikker» slik som å forhindre søvn for omtrent hundre terroristers vedkommende. Noen brukte ord som gulag (Stalins fangeleirer hvor millioner omkom av sult, kulde og manglende medisinsk hjelp), KGB-metoder m.m.

Bush gav justisdepartementet i oppdrag å studere relevante amerikanske og internasjonale lover for å avgjøre hvilke forhørsmetoder som var tillatelige og hvilke ikke. Bush’ kritikere kalte dette for «torturnotatene». Ut fra disse notatene ble ca. ett hundre personer utsatt for forhør med søvnmangel og andre teknikker. Tre personer ble utsatt for «waterboarding» (på norsk ofte oversatt «vanntortur», man føler at man drukner selv om man ikke gjør det).

Men mange av dem som kritiserte Bush for slikt, har ikke vært særlig ivrige etter å kritisere president Barack Obama for å sende tusener av terrorister inn i «den store søvnen». Obama har nemlig brukt droner til å drepe mer enn 2.500 mennesker i Pakistan og Jemen, altså land hvor USA offisielt ikke fører krig, ifølge en kilde som omhyggelig følger med på drone-operasjonene.

 • Les mer i arkivartikkel fra 2009: Etter at Barack Obama ble president, har USA i økende grad tatt i bruk de samme metodene som den israelske hæren i kampen mot terrornettverket al-Qaida og Taliban i Afghanistan. Målrettede drap av terrorledere gjennomført med ubemannede fly – metoden som Israel har fått så kraftig fordømmelse for – blir brukt mye mer av amerikanske styrker under fredsprisvinneren Obama enn under George W. Bush.

  Den amerikanske journalisten Clifford D. May mener at man må skille mellom krig og kriminalitet. Al Qaida og lignende grupper har erklært USA krig. Da må de finne seg i å bli behandlet etter krigens lover, ikke etter de lovene politiet må følge.

  Han mener også det er viktig at de som er arrestert, mistenkt for terror, ikke vet hvor langt amerikanerne kan gå i «fysisk press» (tortur). Dersom klare regler for forhør er kjent, kan terroristene trenes opp til å tåle akkurat det som de kan møte. Jo mer terroristen frykter at det blir brukt harde metoder, jo mindre sannsynlig er det at de som forhører, behøver å gjøre det.

  Obamas advokater mener at dødelig makt (i dette tilfellet bomber fra droner) kan brukes når et mulig terror-angrep er «nært forestående» (imminent), og dette blir forstått nokså elastisk. Og dessuten når det ikke er praktisk mulig («infeasible») å arrestere terroristen [for eksempel fordi han befinner seg i Pakistan og andre områder utenfor amerikansk kontroll].

   

  Kilde: En artikkel av Clifford D. May på Israel Hayom 24. februar 2013. May har jobbet både for Newsweek og New York Times. I oktober 2007 ble han kåret som nummer 94 på en rangering av «de hundre mest innflytelsesrike konservative i Amerika» av Daily Telegraph.

   

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

  Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

  Har du kommentarer til artikkelen?

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

  Facebook
  Twitter
  Email
  WhatsApp
  0

  Your Cart