Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Målrettede drap og harde forhørsmetoder

Clifford D. May. (Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons)
Clifford D. May. (Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons)
George W. Bush og Dick Cheney ble fordømt som "krigsforbrytere" for tøffe forhørsmetoder. De samme som dømte Bush og Cheney er stort sett stille når Barack Obama sender tusenvis av terrorister inn i "den store søvnen", påpeker journalist Clifford D. May (bildet).

Denne artikkelen handler om USAs krigføring og behandling av fanger. Men de samme grunnleggende tankene er aktuelle for Israel også.

USAs forrige president og visepresident, George W. Bush og Dick Cheney, ble av noen kalt «krigsforbrytere» fordi de brukte «utvidede forhørs-teknikker» slik som å forhindre søvn for omtrent hundre terroristers vedkommende. Noen brukte ord som gulag (Stalins fangeleirer hvor millioner omkom av sult, kulde og manglende medisinsk hjelp), KGB-metoder m.m.

Bush gav justisdepartementet i oppdrag å studere relevante amerikanske og internasjonale lover for å avgjøre hvilke forhørsmetoder som var tillatelige og hvilke ikke. Bush’ kritikere kalte dette for «torturnotatene». Ut fra disse notatene ble ca. ett hundre personer utsatt for forhør med søvnmangel og andre teknikker. Tre personer ble utsatt for «waterboarding» (på norsk ofte oversatt «vanntortur», man føler at man drukner selv om man ikke gjør det).

Men mange av dem som kritiserte Bush for slikt, har ikke vært særlig ivrige etter å kritisere president Barack Obama for å sende tusener av terrorister inn i «den store søvnen». Obama har nemlig brukt droner til å drepe mer enn 2.500 mennesker i Pakistan og Jemen, altså land hvor USA offisielt ikke fører krig, ifølge en kilde som omhyggelig følger med på drone-operasjonene.

 • Les mer i arkivartikkel fra 2009: Etter at Barack Obama ble president, har USA i økende grad tatt i bruk de samme metodene som den israelske hæren i kampen mot terrornettverket al-Qaida og Taliban i Afghanistan. Målrettede drap av terrorledere gjennomført med ubemannede fly – metoden som Israel har fått så kraftig fordømmelse for – blir brukt mye mer av amerikanske styrker under fredsprisvinneren Obama enn under George W. Bush.

  Den amerikanske journalisten Clifford D. May mener at man må skille mellom krig og kriminalitet. Al Qaida og lignende grupper har erklært USA krig. Da må de finne seg i å bli behandlet etter krigens lover, ikke etter de lovene politiet må følge.

  Han mener også det er viktig at de som er arrestert, mistenkt for terror, ikke vet hvor langt amerikanerne kan gå i «fysisk press» (tortur). Dersom klare regler for forhør er kjent, kan terroristene trenes opp til å tåle akkurat det som de kan møte. Jo mer terroristen frykter at det blir brukt harde metoder, jo mindre sannsynlig er det at de som forhører, behøver å gjøre det.

  Obamas advokater mener at dødelig makt (i dette tilfellet bomber fra droner) kan brukes når et mulig terror-angrep er «nært forestående» (imminent), og dette blir forstått nokså elastisk. Og dessuten når det ikke er praktisk mulig («infeasible») å arrestere terroristen [for eksempel fordi han befinner seg i Pakistan og andre områder utenfor amerikansk kontroll].

   

  Kilde: En artikkel av Clifford D. May på Israel Hayom 24. februar 2013. May har jobbet både for Newsweek og New York Times. I oktober 2007 ble han kåret som nummer 94 på en rangering av «de hundre mest innflytelsesrike konservative i Amerika» av Daily Telegraph.

   


  Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

  Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

  Gi gave her eller Vipps 39881

  Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

  Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

  0

  Your Cart