Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Som vanlig forveksler NTB aksjon og reaksjon

Skjermdump fra VG, som har brukt NTBs artikkel.
Skjermdump fra VG, som har brukt NTBs artikkel.
"Israel stanser levering av byggematerialer til Gaza," melder nyhetsbyrået NTB mandag morgen. Alle som bare leser overskriften sitter igjen med inntrykk av Israel som den store stygge ulven.

«Israel har på nytt stanset innførsel av byggematerialer til Gaza-stripen etter funn av en flere kilometer lang tunnel mellom Gaza og Israel,» skriver NTB i ingressen.

Heller ikke her får leserne noen mulighet til å forstå hvorfor Israel stanser levering av byggematerialer. Det er vel få ting som er så nyttig og fredelig som en tunnel tenker vi som bor i steinrøysa?

Først i brødteksten kommer det litt info som gir en slags forklaring på Israels reaksjon. «Tunnelen blir beskrevet som en ‘terror-tunnel’ og ifølge det israelske forsvaret er den 1,7 kilometer lang og strekker seg 450 meter inn på israelsk territorium.»

Og litt lenger nede: «Ifølge hæren er det brukt omkring 500 tonn sement og betong under byggingen av tunnelen, som trolig har vært under bygging i mer enn et år.» Her er altså forklaringen på Israels reaksjon: Hamas-regimet på Gaza-stripen har, i stedet for å bruke sement og betong på nyttige sivile formål som skoler, sykehus og veier, brukt materialene til å forberede angrep mot Israel.

Til slutt siterer NTB Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon: «Avsløringen av tunnelen har forhindret forsøk på å angripe israelske sivile og soldater.»

Israelske og internasjonale medier har vist fram bilder og film av tunnelen. Øverstkommanderende for IDFs Sørkommando, generalmajor Sami Turgeman, sier dette er den tredje tunnelen som er avdekket bare i år. Denne var uvanlig lang og avansert.

– Hamas har kynisk tatt fordel av våre gode intensjoner når vi har sluppet inn byggematerialer for sivile til den private sektoren på Gaza-stripen, sier Turgeman.

Tunnelens endepunkt var i nærheten av kibbutz Ein Hashlosha. Israelske forsvarsstyrker mener hensikten med tunnelen var å kidnappe soldater eller gjennomføre et større terrorangrep. Hamas har gjennomført slike angrep tidligere, blant annet da de kidnappet Gilad Shalit i 2006.

En talsmann for terrorstyrkene til Hamas blir gjengitt i den israelsk avisen Yedioth Aharonoth: «Lengselen i hjerte og tanke til motstandskjemperne er mye mer viktig enn tunnelene som blir gravd i bakken. Denne lengsel er i stand til å skape tusenvis av tunneler,» sier han. Det er derfor ingen grunn til å tvile på hvordan Hamas vil benytte nye leveranser av sement og betong.

NTB kunne ha valgt en overskrift som for eksempel: Hamas bygde tunnel for å angripe israelsk kibbutz. Men nei, det kunne gitt avsky for Israels fiende og forståelse for Israels reaksjon. Slikt vil ikke NTB være med på.

Grafikk fra Yedioth Aharonoth.
Grafikk fra Yedioth Aharonoth.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart