Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Slik har terroren økt dramatisk under forhandlingene

Antall terrorangrep mot Israel er doblet etter at forhandlingene ble gjenopptatt helt i slutten av juli. (Tall fra sikkerhetstjensten Shin Bet, gjengitt i Ma'ariv)
Antall terrorangrep mot Israel er doblet etter at forhandlingene ble gjenopptatt helt i slutten av juli. (Tall fra sikkerhetstjensten Shin Bet, gjengitt i Ma'ariv)
Statistikken fra den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet taler sitt tydelige språk. Etter at forhandlingene mellom Israel og PA begynte i slutten av juli er antall terrorangrep i stadig økning.
  • Oppdatering tirsdag 24. desember: En israelsk beduin i begynnelsen av 20-årene ble skutt og drept av en palestinsk snikskytter da han arbeidet med vedlikehold av grensegjerdet mot Gaza-stripen i dag. Vinteruværet tidligere i desember hadde skadet gjerdet flere steder. Israelske luftstyrker svarer med angrep mot mål sør på Gaza-stripen.

Helt i slutten av juli 2013 møttes israelske og palestinske representanter i Washington for å markere starten på nye forhandlinger mellom partene. Da MIFF Oslo arrangerte debatt før stortingsvalget noen uker senere, sa en israeler i salen at han følte seg redd når han hørte ordet «fredsprosess». Han snakket av erfaring fra 1990-tallet, da terroren mot Israel økte parallelt med forhandlingene, men det var nok ikke alle politikerne i panelet som forstod ham like godt.

Var det noen grunn til å tro at situasjonen ville gjenta seg? Vel, den siste statistikken fra sikkerhetstjenesten Shin Bet, viser at israelerens frykt ikke var tatt helt ut av luften.

Juli 2013 var den siste måneden før partene gikk tilbake til forhandlingsbordet. Da registrerte Shin Bet 82 angrep som de klassifiserer som «terrorangrep».

Siden har antallet økt for hver måned. I august ble det registrert 99 angrep, i september 133 og i oktober 139. I november – fire måneder ut i forhandlingene – var antall angrep doblet i forhold til antallet angrep før forhandlingene startet.

Israelere frykter hvordan utviklingen skal bli til våren, når forhandlingene går mot slutten. I august erkjente daværende utenriksminister Espen Barth Eide at Israel og Vestbredden er de to «mest fredelige» landområdene i Midtøsten. Israelere flest har lite tillit til «fredsprosesser» eller «fredsforhandlinger» som rokker ved dette, selv om det skulle bli presset fram med de beste intensjoner.

Herb Keinon i Jerusalem Post forteller litt mer om detaljene i statistikken for  de 167 terrorangrepene i november: Fire granatangrep, 21 hjemmelagde bomber, 136 brannbomber, to knivangrep og steinkaster-angrep. Antallet steinkaster-angrep var mye større, men ikke alle blir klassifisert som terrorangrep.

 

Dødbringende terror

Bak statistikken skjuler det seg også flere dødbringende angrep. I september ble Tomar Haszan lurt inn på Vestbredden, kidnappet og drept. Bare et par dager senere ble soldaten Gabriel Kobi skutt i nakken og drept av en skarpskyter i Hebron.

I oktober ble en ni år gammel israelsk jente skutt i Psagot på Vestbredden. To palestinere væpnet med øks og jernstenger angrep et israelsk ektepar i deres hjem nord i Jordan-dalen på Vestbredden natt til fredag. Mannen ble klubbet til døde, kona klarte å rømme.

I november ble en 18 år gammel israeler knivstukket til døde av en 16 år gammel palestiner mens han lå og sov på en buss.

Senest søndag ble det oppdaget en bombe på en israelsk buss som kunne tatt et stort antall menneskeliv. Les om en rekke andre angrep på temasiden Terrorkrigen mot Israel.

Times of Israels sjefsredaktør David Horovitz har et klart budskap til PA: Skal dere forhindre angrep på israelere, må dere stanse å lære barn at jøder ikke har noen plass i Midtøsten.

Den siste gruppen med terrorfanger Israel har frigjort som en del av forhandlingene med PA, vil få en belønning på mellom 170.000 og 300.000 kroner. Mange får fra før over 300.000 i årlige lønnsutbetalinger. Gjennom offisielle palestinske medier gis det jevnlig heder og ære til menn og kvinner som har deltatt i dødbringende angrep mot israelske barn, kvinner og menn. Også PA-president Mahmoud Abbas deltar i dette.

Tallene fra Shin Bet ble rapportert i den israelske avisen Ma’ariv mandag 23. desember.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart