Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Marinen spiller en stor rolle i forsvarskrigen

I mars stanset den israelske marinen en større leveranse av iranske raketter og våpen på vei til terrorgrupper på Gaza-stripen. (Foto: IDF)
I mars stanset den israelske marinen en større leveranse av iranske raketter og våpen på vei til terrorgrupper på Gaza-stripen. (Foto: IDF)
Den israelske marinen gjennomfører omtrent halvparten av forsvarsstyrkenes operasjonelle oppdrag. Nå kommer to nye ubåter fra Tyskland.

Den største begivenheten i Israels marine dette året, er at Tyskland leverer to nye ubåter. De er ubåt nr. 4 og 5 i Israels arsenal. Nr. 6 skal komme senere. Tyskland leverer disse båtene til sterkt subsidierte priser.

Israelerne har aldri bekreftet offisielt at det har atomvåpen. Men det er nesten bekreftet så mange ganger at så godt som alle regner med at de har det. Og det er alminnelig antatt at en del av atomvåpnene befinner seg om bord i ubåtene. Det er en viktig faktor i å forebygge angrep mot Israel med massedrapsvåpen. For med atomvåpen på ukjent sted i ubåter vil ingen fiende kunne håpe på å slå ut Israels evne til gjengjeldelse ved å slippe atomvåpen mot Israel. Det er den samme logikken som var mellom Vesten og kommunistlandene under den kalde krigen, kalt terrorbalanse. Den er kynisk og uhyggelig. Men det ble i hvert fall ikke «varm» krig.

 

Forbedringer

Den israelske marinen har i den senere tid gjennomført en rekke forbedringer.

  • Marinen tar i bruk et luftforsvarssystem med lang rekkevidde. Skipene vil kunne ødelegge fiendtlige trusler dusinvis av kilometer unna.
  • Langs kysten installeres og forbedres sensorer som sender opplysninger til marinens kommando- og kontrollsenter.
  • En forbedret radar har tusenvis av små antenner som kan «se» i alle retninger og dirigere en elektromagnetisk stråle i ulike retninger i stedet for at radaren sviver rundt.

Det er mange andre forbedringer også. Noen ganger forbedrer man eksisterende systemer. Andre ganger lages det man har bruk for helt fra bunnen av. Det er et nært samarbeid mellom Israels forsvarsindustri og marinen. Det gjelder teknologier til kamp over og under havflata, alt fra radar til elektronisk krigføring.

 

Naturgass-feltene

Ute i Middelhavet ligger en rekke boreplattformer og anlegg for å utvinne naturgass.  Disse anleggene utgjør et fristende mål for Israels mange fiender. Marinen vil bruke skip med raketter, droner, ubemannede båter og patruljerende fly i den daglige kontrollen. [Når det måtte oppstå en fare, kan sikkert større ressurser tilkalles.] Israels økonomiske sone har et like stort areal som Israel selv. – Hvis ikke Israels forsvar av sine ressurser er troverdig, vil utlendinger neppe investere der.

 

Hemmelige fjern-oppdrag

Våre kilde-artikler sier ikke mye om det. Men det står blant annet følgende: Marinen har fått ros fra forsvarssjefene for å sende skip på hemmelige, topprioriterte oppdrag langt fra Israels kyster.

Eliezer Marom var øverstkommanderende for marinen i Israel fra 2007 til 2011. Han er intervjuet. I hans periode stod marinen for mer enn 50 % av de «operasjonelle aktivitetene» i det israelske forsvaret (IDF).

Det er vanskelig å gjennomføre hemmelige operasjoner med fly. De blir sett på radar, og de bråker. Tanks blir også lagt merke til. Men skip kan bevege seg nesten overalt. Det er stater som er vanskelig å nå uten å bli lagt merke til i lufta eller på land. Men det er mulig noen steder ved å bruke skip, og ikke minst ubåter.

Marom går ikke nærmere inn på hvilke land det gjelder. Men han nevner at det blant annet gjelder våpensmugling til Irans klienter. Senest i mars stanset israelsk marine et skip med våpen fra Iran til Gaza-stripen langt sør i Rødehavet. I vår kildeartikkel fra mars er blant annet Afghanistan, Bahrain, Jemen, Sudan og Libya nevnt som land Iran bruker. Noen av dem kommer vel inn i denne sammenhengen også. En kilde sier at det ikke går en uke uten at Israel stanser våpentransporter som truer Israels sikkerhet, det vil vel mest si til Hamas og Hizbollah. En artikkel fra BBC peker særlig ut Sudan som senter for våpensmugling, og dermed rimeligvis for israelske mottiltak.

Det foregår nok mye som aldri når offentlighetens lys.

Kilder: Tre artikler av Yaakov Lappin på jpost.com (Jerusalem Post). Hovedkilden er fra august 2013, den andre fra april 2014 og den tredje fra mars 2014. I artikkelen fra april er en tidligere øverstkammanderende for Israels marine (2007-2011), Eliezer Marom, intervjuet.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart