Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Sørisraelske byer tømmes

Grafikken viser noen av de avdekkede terrortunnelene mellom Gaza og Israel. (Illustrasjon: IDF)
Grafikken viser noen av de avdekkede terrortunnelene mellom Gaza og Israel. (Illustrasjon: IDF)
Frykt for terrortunneler gjør at flere av byene i nærheten av Gaza-grensen tømmes for innbyggere. 31 slike tunneler er til nå oppdaget av IDF.

Flere sørisraelske byer langs Gaza-grensen ser nå ut som rene militærbaser, fordi de aller fleste sivile har forlatt sine hjem for å søke tilflukt i Sentral- og Nord-Israel. De få som er igjen forteller til Times of Israel at de for lengst har måttet vende seg til de nesten daglige rakettsalvene fra Gaza, men at de nye oppdagelsene av terrortunneler som kan gi terrorister i Gaza adkomst til Israel har gjort dem virkelig skremt.

 

– Vår største frykt

– Dette har fått oss til å se helt annerledes på situasjonen. Rakettene ble vi på en eller annen måte vant til. Dette er noe annet. De er under hjemmene våre, sier Ofra Benudiz, en 52 år gammel firebarnsmor i kibbutzen Nir-Am i nærheten av Sderot.

– Vår største frykt er at de skal klare å ta seg inn, sier hun.

De fleste av kibbutzens 350 innbyggere har flyktet, og de få gjenværende var sjokkerte da de opplevde at israelske tropper for noen dager siden møtte opp på stedet fullt bevæpnet, i frykt for at terrorister allerede skulle ha klart å ta seg inn. Det var på denne kibbutzen at terrorister fra Gaza tok seg inn mandag gjennom en terrortunnel. De israelske soldatene har tatt over fellesområdene, og står klare til å handle om et nytt angrep skulle finne sted. Innbyggerne forteller at lyden fra kamphandlingene gjør det nesten umulig å sove om natten.

Mer enn halvparten av de 8.000 innbyggerne i Sderot-regionen har flyktet. I områdene nærmest grensen er 80 prosent av befolkningen borte. De gjenværende er stort sett eldre, sikkerhetsmannskaper og bønder med ansvar for husdyr.

 

31 tunneler avdekket

Det israelske forsvaret opplyser at de har avdekket 31 terrortunneler siden starten av ”Operation Protective Edge”. 11 av tunnelene ble umiddelbart ødelagt av israelske styrker. Torsdag ble en selvmordsbomber ikledd belte med eksplosiver oppdaget sør på Gaza-stripen, og skutt av israelske soldater. To tunnelinnganger ble oppdaget like ved stedet der selvmordsbomberen befant seg.

IDF har uttalt at det behøves mer tid for å rekke å oppdage og ødelegge alle eksisterende tunneler fra Gaza. Politikere både på høyre- og venstresiden i Israel har torsdag gitt uttrykk for at de mener Israel ikke bør akseptere en våpenhvile før terrortunnelene er uskadeliggjort.

Rakettangrepene fortsetter også, men i noe forminsket styrke i dag. Onsdag ble 98 raketter avfyrt mot Israel, men torsdag var antallet om lag 30. Eilat og Tel Aviv har vært blant terrormålene.

Til sammen har om lag 2.300 raketter blitt avfyrt fra Gaza mot Israel under militæroperasjonen. 457 av dem ble avskjært av rakettforsvarssystemet Iron Dome.

 

Kan ha nådd et vendepunkt

Det spekuleres i om nedgangen i rakettangrep er uttrykk for at Hamas kan ha nådd et vendepunkt i krigen, der de er merkbart svekket og preget av at mange av sine terrormannskaper har begynt å miste motet.

En selvmordsbomber ble også avslørt og stanset på den egyptiske siden av grensen i Sinai torsdag. Han var på vei mot grenseovergangen Kerem Shalom for å utføre et terrorangrep i Israel, melder det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. Den egyptiske hæren skal også ha drept to terrorister i en bil fylt med grad-raketter som de var på vei for å avfyre mot Israel fra Sinai.

IDF opplyser å ha rammet om lag 90 terrorbaser i Gaza i løpet av torsdag, deriblant skjulte rakettavfyringsbaser og overvåkningsposter.

Hamas’ talsmann for helsemyndighetene i Gaza oppgir at 798 palestinere er drept under militæroperasjonen.

Tre israelske soldater ble drept onsdag, og dermed er dødstallet på israelsk side oppe i 32 soldater, og tre sivile som har blitt rammet av rakettangrep i Israel.

Alt dette kan du lese om i mer detaljer på Times of Israel’s live-blog.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart