Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)
Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)

Foreslår at FN kan ta kontrollen over Gaza

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman tar til orde for at FN kan ta kontrollen over Gaza dersom det å få slutt på terrorangrepene innebærer at Hamas-regimet må stanses.

– I tilfellet Kosovo så vi at et FN-mandat fungerte, og derfor mener jeg vi også bør få tilbake et FN-mandat i denne regionen, sa Lieberman til Utenriks- og forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen Knesset mandag.

Han uttalte at det finnes tre muligheter for utviklingen i Gaza: Enten at Hamas ødelegges, eller at man kommer frem til en diplomatisk avtale, eller at situasjonen blir stående i limbo, ”som noe udefinert, der de fortsetter å skyte og vi responderer.”

– Etter min mening er den tredje av mulighetene ganske enkelt irrelevant. Den ville gi Hamas muligheten til å fortsette, og vi måtte bare reagere. Et normalt land kan ikke la seg styre av innfallene til en terrororganisasjon, sa utenriksministeren.

 

– Målet er fred

– Det målet vi er opptatt av å nå, er å oppnå fred, bli kvitt rakett-trusselen, og hindre Hamas fra å vokse seg sterkere, fortsatte han, og konkluderte med at dersom Israel ødelegger Hamas, vil det være et seriøst forslag å la et FN-mandat kontrollere Gaza.

– Jeg ville ikke motsette meg den løsningen. Det internasjonale samfunnet fremmer alltid krav om at Israel skal gå tilbake til 67-linjene, og avvikle alle bosetningene. Når det gjelder Gaza, har vi gått tilbake til de grensene og avviklet alle bosetningene. Hva fikk vi i retur? 18.000 missiler og raketter. Vi må våkne opp fra illusjonen om at det å gå tilbake til 67-linjene vil bringe fred og stabilitet, sa Lieberman ifølge Jerusalem Post.

 

– Legitimt å demilitarisere Gaza

Uttalelsene brakte motbør fra opposisjonen. Knesset-medlem Nachman Shai fra Arbeiderpartiet uttalte at ideen om et FN-mandat i Gaza ”tilhører en annen verden” og at regjeringen bør sikte mot en tostatsløsning, som det internasjonale samfunnet støtter.

Lieberman uttalte at det vil være en svært kompleks utfordring å oppnå en diplomatisk løsning på konflikten med Hamas, og at Hamas’ forhåndskrav gjør det umulig å inngå forhandlinger i Egypt. Både Israel og Hamas har sagt nei til direkte forhandlinger.

– I dag forstår hvert eneste internasjonale forum Israels behov for å demilitarisere Gaza. Hver eneste utenriksminister forstår at behovet for demilitarisering er mer enn legitimt, sa Lieberman.

 

– Pressen samarbeider med Hamas

I den samme talen kommenterte han også den internasjonale pressedekningen av Gaza-konflikten. Han anerkjente at også Israels versjon har fått komme med i bildet hos mange av de seriøse internasjonale mediene, men kom med kritikk til journalistene som oppholder seg i Gaza, fordi han mener de har gitt etter for samarbeid med Hamas.

– Du vil ikke få se hvordan Hamas angriper de som protesterer mot dem, og du vil ikke få se dem skyte fra moskeer i internasjonal presse, påpekte han.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart